Τα ΗΑΕ στέλνουν στη Σελήνη το πρώτο τους ρόβερ σε συνεργασία με ιαπωνική εταιρεία

Τα ΗΑΕ στέλνουν στη Σελήνη το πρώτο τους ρόβερ σε συνεργασία με ιαπωνική εταιρεία

Η ιαπωνική εταιρεία σεληνιακής εξερεύνησης ispace θα μεταφέρει στη Σελήνη το 2022 το ρόβερ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη και ενώ η χώρα του Περσικού Κόλπου επιδιώκει την γρήγορη επέκταση στην εξερεύνηση του διαστήματος ώστε να ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία της.

Σύμφωνα με το Reuters, τα ΗΑΕ χρησιμοποιούν το διαστημικό τους πρόγραμμα για να αναπτύξουν επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες και να μειώσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο.

Το σκάφος των ΗΑΕ εισήλθε στην τροχιά του Άρη τον Φεβρουάριο και στέλνει δεδομένα για την ατμόσφαιρα και το κλίμα του «κόκκινου» πλανήτη.

Το ρόβερ «Ρασίντ» (Rashid) θα σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου από τα ΗΑΕ, που σχεδίαζαν να το στείλουν στο Διάστημα μέχρι το 2024.

Η ιαπωνική ispace, που ιδρύθηκε το 2010, στοχεύει να προσφέρει εμπορικές μεταφορές στο φεγγάρι στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αποστολής να προσπαθήσει να «ενσωματώσει» τη Σελήνη στην οικονομία της Γης.

Η αποστολή του 2022 θα είναι η πρώτη αυτού του είδους για την ispace, η οποία θα χρησιμοποιήσει τον πύραυλο Falcon9 της SpaceX του Έλον Μασκ, που θα εκτοξευτεί από τη Φλόριντα.

Το Διαστημικό Κέντρο Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ (MBRSC) του Ντουμπάι θα κατασκευάσει το σεληνιακό ρόβερ Rashid. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της σεληνιακής αποστολής των ΗΑΕ Χαμάντ αλ Μαρζούκι, το ρόβερ θα παραμείνει στη Σελήνη και μετά τη συλλογή των δεδομένων.

Η σεληνιακή άκατος στην επιφάνεια της Σελήνης και θα απελευθερώσει το ρόβερ των ΗΑΕ, που θα αρχίσει την εξερεύνησή του.

Η ispace θα διασφαλίσει, επίσης, την τροφοδοσία του ρόβερ με ενέργεια και τις ασύρματες επικοινωνίες του.

Τα ΗΑΕ ξεκίνησαν το Εθνικό Διαστημικό τους Πρόγραμμα, καθώς  η χώρα των 9,4 εκατομμυρίων, οι περισσότεροι των οποίων είναι ξένοι εργαζόμενοι, στερείται επιστημονικής και βιομηχανικής βάσης, που διαθέτουν οι χώρες που έχουν με διαστημικά προγράμματα.

Η σεληνιακή αποστολή αποτελεί μέρος του ευρύτερου οράματος των ΗΑΕ για δημιουργία αποικίας στον Άρη μέχρι το 2117.

Ο Χαζά αλ Μανσούρι έγινε ο πρώτος από τα ΗΑΕ που έφτασε στο Διάστημα το 2019 όταν ταξίδεψε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Αυτή την εβδομάδα τα ΗΑΕ επέλεξαν την πρώτη γυναίκα για να εκπαιδευθεί ως αστροναύτης.