Έρευνα: Τα επίπεδα αντισωμάτων σε ασθενείς με Covid-19 μειώνονται ταχύτατα

Τα επίπεδα αντισωμάτων σε ασθενείς με Covid-19 μειώνονται ταχύτατα

Τα επίπεδα αντισωμάτων που ανιχνεύονται σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον Covid-19 μειώθηκαν σημαντικά 2 με 3 μήνες μετά τη μόλυνση, τόσο στους συμπτωματικούς όσο και στους ασυμπτωματικούς ασθενείς, σύμφωνα με κινεζική έρευνα που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την όποια ανοσία στον νέο κορονοϊό, αναφέρει το Reuters.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουνίου στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine, τονίζει τον κίνδυνο χρήσης «διαβατηρίων ανοσίας» για τον Covid-19 και υποστηρίζει την παρατεταμένη εφαρμογή παρεμβάσεων για τη δημόσια υγεία όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η απομόνωση ευπαθών ομάδων.

Οι υγειονομικές αρχές σε κάποιες χώρες όπως η Γερμανία συζητούν τις ηθικές και πρακτικές διαστάσεις του να επιτρέπουν σε άτομα που έχουν βρεθεί ότι φέρουν αντισώματα να κυκλοφορούν με μεγαλύτερη ελευθερία από τους υπόλοιπους.

Η έρευνα, που παρακολούθησε 37 συμπτωματικούς και 37 ασυμπτωματικούς ασθενείς, διαπίστωσε ότι, από όσους ανιχνεύθηκαν θετικοί στην παρουσία αντισωμάτων IgG, ενός από τους βασικούς τύπους αντισωμάτων που αναπτύσσονται μετά τη μόλυνση με τον νέο κορονοϊό, πάνω από 90% παρουσίασε σημαντική πτώση των επιπέδων των αντισωμάτων έπειτα από 2-3 μήνες.

Η μέση μείωση ήταν πάνω από 70% τόσο για τους συμπτωματικούς όσο και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Η μελέτη διενεργήθηκε από ερευνητές στο ιατρικό πανεπιστήμιο Chongqing, που αποτελεί παράρτημα του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και άλλων οργανισμών.

Ο Τζιν Ντονγκ-Γιαν, καθηγητής ιολογίας στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εν λόγω έρευνα, δήλωσε πως η μελέτη αυτή δεν αποκλείει την πιθανότητα να προσφέρουν προστασία από τον ιό άλλα τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κάποια κύτταρα απομνημονεύουν το πώς να αντιμετωπίσουν έναν ιό όταν μολύνονται για πρώτη φορά και μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματική προστασία αν υπάρξει δεύτερο κύμα μολύνσεων, είπε, αλλά οι επιστήμονες ακόμη διερευνούν αν αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί ενάντια στον νέο κορονοϊό.

«Τα ευρήματα αυτής της έρευνας δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν μικρός.