Τα χιόνια δεν έριξαν το Target Model - Τι έδειξε ο Φεβρουάριος για τους παραγωγούς ενέργειας

Τα χιόνια δεν έριξαν το Target Model - Τι έδειξε ο Φεβρουάριος για τους παραγωγούς ενέργειας

Οι λιγνίτες μπορεί να ρυπαίνουν και να έχουν χαμηλή απόδοση, όταν όμως χρειάστηκαν πήραν το παιχνίδι πάνω τους μαζί με το φυσικό αέριο συμπληρώνοντας τα ελλείμματα στην προσφορά που δημιουργήθηκαν κατά τις κρίσιμες ημέρες του Φεβρουαρίου, όταν οι αιχμές ζήτησης ήταν έντονες λόγω του κρύου.

Το διήμερο 15 και 16 Φεβρουαρίου η ζήτηση προσέγγισε οριακά τις 190.000 MWh χωρίς ωστόσο η μέση μέγιστη ΟΤΣ να χτυπήσει τα ψηλά του Ιανουαρίου (90,96 €/ΜWh έναντι 98,02 €/ΜWh). Σε γενικές γραμμές το σύστημα ανταποκρίθηκε καλά και στην προσφορά και τη ζήτηση, το μίγμα παραγωγής μαζί με τις ελεγχόμενες εισαγωγές ρεύματος μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό. Επόμενο crash test θα έχουμε το καλοκαίρι όπου το σύστημα θα δοκιμάσει τις αντοχές του σε συνθήκες καύσωνα όπου πάντα παρατηρούνται οι αντίστοιχες καλοκαιρινές αιχμές. 

Πιο συγκεκριμένα, η μέση οριακή τιμή ανά Μεγαβατοώρα (MWh) διαμορφώθηκε για τον Φεβρουάριο στα 50,36 ευρώ έναντι 52,52 ευρώ τον Ιανουάριο και 49,20 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2020, παρουσιάζοντας μείωση 4,11%  σε σχέση με τον Ιανουάριο και αύξηση 2,3% σε σχέση με τον περυσινό Φεβρουάριο.

Παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες στο μέσον του μήνα η παραγωγή ρεύματος ήταν μειωμένη, αφού στο σύνολο διαμορφώθηκε στις 4.411 GWh έναντί 5.109 και 4.120 GWh για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2020. Ως εκ τούτου το σύνολο της αξίας της αγοράς έκλεισε στα 243 εκατ. ευρώ έναντι 298 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο και 202 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυψαν το 29% των αναγκών σε έναν ιδιαίτερα πλούσιο σε αιολικό δυναμικό μήνα. Ακολούθησε το φυσικό αέριο με 24% μερίδιο αγοράς, μερίδιο ωστόσο το οποίο αν προστεθεί και η αγορά εκτάκτων αγορών ρεύματος για την κάλυψη αναγκών του συστήματος είναι υψηλότερο κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα.

Τα υδροηλεκτρικά ανέβασαν ρυθμούς φθάνοντας το 18% έναντι 13% του Ιανουαρίου, μια ιδιαίτερα υψηλή τιμή που σίγουρα θα βελτιώσει αισθητά το κόστος μίγματος της ΔΕΗ. Οι λιγνίτες έκλεισαν το μήνα κοντά τα επίπεδα του Ιανουαρίου (11%) ενώ οι εισαγωγές ρεύματος κινήθηκαν στο 18% του συνόλου έναντι 10% τον  προηγούμενο μήνα. Το μερίδιο της ΔΕΗ στο σύνολο της παραγωγής ενέργειας παρέμεινε σταθερό στο 49%.

Καλύτερη ήταν η συνολική παραγωγή στις συμβατικές μονάδες για τον Μυτιληναίο (συνδυαστικά) η οποία ανήλθε στο 12,6% από 11,8% τον Ιανουάριο ενώ και η Elpedison αύξησε το μερίδιο της στο 7,89% από 7,68%.

Στα μερίδια αγοράς της Λιανικής μετά από αρκετό καιρό η ΔΕΗ έπεσε στο 65,8% από 67,15% τον Ιανουάριο, την απώλεια της οποίας καρπώθηκαν τα τέσσερα ονόματα που ηγούνται στη λίστα των εναλλακτικών παρόχων.

Συγκεκριμένα η Protergia (Μυτιληναίος) αύξησε το ποσοστό της στο 7,97% (7,66% τον Ιανουάριο), η Ήρων ανέβηκε στο 6,38% (6,03%), η Elpedison στο 4,79% (4,64%) και η NRG (Motor oil) η οποία εμφάνισε την πιο επιθετική ενίσχυση μεριδίου με 3,89% (3,46%). Αντίθετα, η Watt & Volt εμφάνισε μικρή απώλεια μεριδίου πέφτοντας από το 2,81% στο 2,73%.

Συμπερασματικά, το πρώτο τρίμηνο δείχνει να εξελίσσεται ικανοποιητικά σε επίπεδο τιμών και ποσοτήτων εξασφαλίζοντας θετικά λειτουργικά περιθώρια στους συμμετέχοντες τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας.