Τα brands του λιανεμπορίου που δεν ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες των καιρών

Τα brands του λιανεμπορίου που δεν ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες των καιρών

Η καραντίνα άλλαξε τις συνήθειες των καταναλωτών διεθνώς δίνοντας ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Η τάση αυτή αποτυπώθηκε ιδιαίτερα στις ΗΠΑ μία από τις μεγαλύτερες αγορές στον πλανήτη, όμως τα μοτίβα των προτιμήσεων είχαν αρχίσει ωστόσο να διαφαίνονται εδώ και χρόνια. 

Από τις αρχές του 2017 λοιπόν, μεγάλες αλυσίδες λιανικής, εταιρείες ένδυσης και πολυκαταστήματα στις ΗΠΑ, έχουν οδηγηθεί στην πτώχευση είτε βρίσκονται ένα βήμα πριν "τη χρεοκοπία" ενώ άλλες αναγκάζονται να κάνουν περικοπές ή να πουλήσουν τις δραστηριότητες τους. Αυτό συμβαίνει καθώς οι καταναλωτές αλλάζουν προτιμήσεις, συνήθειες ή απλά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Από τις αρχές του 2017 πολλές μεγάλες αλυσίδες λιανικής στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων οι Sears Holdings και Toys “R” Us, έχουν οδηγηθεί στην πτώχευση. Το ίδιο έτος η αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης Forever 21 είχε προχωρήσει σε ανάλογη απόφαση ενώ λίγες  εβδομάδες νωρίτερα είχε προηγηθεί η απόφαση της αλυσίδας φθηνού κόστους Fred’s, που μετρούσε 72 χρόνια ζωής, να κλείσει τα εναπομείναντα 300 καταστήματά της. To 2018 αίτηση υπαγωγής στο "Chapter 11" του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα είχε καταθέσει η εταιρεία Nine West. Οι αλυσίδες Payless και Gymboree δύο κήρυξαν το 2019- για δεύτερη φορά- χρεοκοπία, κλείνοντας αθροιστικά περί τα 3.000 καταστήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κορονοϊος φαίνεται πως επιτάχυνε τις πτωχεύσεις, αφού πολλά σημαντικά brand και πολυκαταστήματα δεν τα κατάφεραν. Τον Μάιο, ο αμερικανικός Όμιλος J. Crew, ο οποίος διαχειρίζεται τα brand J. Crew και Madewell, υπέβαλε αίτηση για την υπαγωγή στο άρθρο 11, μια μορφή πτώχευσης, που περιλαμβάνει αναδιοργάνωση των επιχειρηματικών υποθέσεων, των χρεών και των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

Η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Neiman Marcus, με χρέη ύψους 4,8 δισ. Δολαρίων, υπέβαλε αίτηση για την υπαγωγή στο ίδιο άρθρο, στις 7 Μαΐου. Στις 6 Μαΐου, το brand ανδρικών ρούχων John Varvatos, επικαλούμενο μείωση των πωλήσεων, υπέβαλε επίσης αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11.

Παράλληλα, μια από τις αρχαιότερες και μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων οικιακού εξοπλισμού και ένδυσης στις ΗΠΑ, η JCPenney, κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς χρεοκοπίας στις αρχές του καλοκαιριού. Η εταιρεία που μετράει 118 χρόνια ζωής πάλευε εδώ και μία δεκαετία να ξεπεράσει τις πιέσεις από τους νέους ανταγωνιστές του ηλεκτρονικού εμπορίου και όχι μόνο. Η πανδημία και το lockdown της έδωσε το τελειωτικό χτύπημα. 

Τελευταίο παράδειγμα οι πτωχεύσεις της Brooks Brothers και της Lord&Taylor. H πρώτη, αλυσίδα ένδυσης, με 200 χρόνια ζωής η οποία επί πολλές δεκαετίες έντυνε προέδρους και στελέχη της Wall Street, νόσησε βαρύτατα από την πανδημία. Εξίσου ιστορική είναι και η αμερικανική αλυσίδα εμπορικών καταστημάτων πολυτελείας Lord & Taylor η οποία προ ημερών υπέβαλε και αυτή αίτημα πτώχευσης  στο αμερικανική πτωχευτικό δικαστήριο του Ρίτσμοντ.