Τ. Ερντογάν σε Ά. Μέρκελ: Επίλυση των προβλημάτων στην Ανατ. Μεσόγειο μέσω διαλόγου

Τ. Ερντογάν σε Ά. Μέρκελ: Επίλυση των προβλημάτων στην Ανατ. Μεσόγειο μέσω διαλόγου

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στην Γερμανίδα Καγκελάριο ότι τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην περιοχή στη βάση του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν μιλώντας στην τελετή για τα 19 χρόνια από την ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος AKP είχε επίσης αναφερθεί στην ανάγκη για διάλογο ως τη «μόνη λύση στη Μεσόγειο».

Οπως είπε «η μόνη λύση στη Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση, η Τουρκία δεν επιδιώκει την "περιπέτεια"». Πρόσθεσε δε ότι «μια επωφελής συμφωνία για Ελλάδα και Τουρκία είναι εφικτή μέσω του διαλόγου».

Παρόλα αυτά διεμήνυσε ότι «το Ορούτς Ρέις» θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες έως τις 23 Αυγούστου. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Ελλάδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο ως "μοχθηρή" σημειώνοντας ότι «οι αξιώσεις της Αθήνας για το Καστελλόριζο το οποίο απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν εξηγούνται με την κοινή λογική».   

Επικοινωνία και με Σαρλ Μισέλ

Στις 14.00 ώρα Βρυξελλών πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Την επικοινωνία γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιντς, ενώ η επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε μία ημέρα πριν από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Διαβάστε ακόμα:

- Τ. Ερντογάν: Λύση στην Αν. Μεσόγειο μέσα από τον διάλογο - Δεν επιδιώκουμε «περιπέτειες»