T. Erdogan: Η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος

T. Erdogan: Η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος

Η Τουρκία διατηρεί τον στρατηγικό στόχο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, λίγες ώρες πριν τη σύνοδο στη Βάρνα.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι κατά καιρούς έχουν υπάρξει εντάσεις στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας, ωστόσο αυτές οι σχέσεις είναι εδραιωμένες και ξεπερνούν τα εμπόδια που αναπτύσσονται.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, o Τ. Erdogan τόνισε επίσης ότι περιμένει τη στήριξη της Ε.Ε. όσον αφορά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, ενώ υπενθύμισε ότι μόνο ένα μικρό μέρος των χρημάτων που είχε υποσχεθεί Ευρώπη στην Τουρκία για το μεταναστευτικό, έχει αποδεσμευτεί έως τώρα. 

Στο μεταξύ ο Τ. Erdogan δήλωσε ότι ο επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών Πληροφοριών θα συναντηθεί σήμερα με ιρακινό αξιωματούχο για να συζητήσουν την ιρακινή στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή του Σιντζάρ, στο βόρειο Ιράκ, όπου η Άγκυρα επιμένει ότι μαχητές του PKK έχουν εγκαταστήσει επιχειρησιακή βάση και προειδοποίησε ότι «η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο» σε περίπτωση αποτυχίας της ιρακινής επιχείρησης.

Ο Recep Tayyip Erdogan θα συναντηθεί στις 19:00 το απόγευμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στην ανακοίνωση της οποίας οι Ευρωπαίοι κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.