8ος χρόνος, ημέρα 2277η
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζει την επίθεση στην ΑΣΟΕΕ που στρώνει το έδαφος στην κυβέρνηση...

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζει την επίθεση στην ΑΣΟΕΕ που στρώνει το έδαφος στην κυβέρνηση...

Στην καταδίκη της επίθεση κατά του καθηγητή στην ΑΣΟΕΕ προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλά για αυτονόητη καταδίκη ανάλογων περιστατικών αν και στο παρελθόν έχει αποφύγει ανάλογες αναφορές. Σημειώνει όμως και το εξής: Ότι η επίθεση «στρώνει το έδαφος στην κυβέρνηση για περαιτέρω αντιδραστικές αποφάσεις που αφορούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Το γεγονός, ανεξαρτήτως αιτίας, πως κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας προκειμένου να χτυπήσουν έναν καθηγητή, αλλά και φοιτητές που έσπευσαν να τον υπερασπιστούν, καταδικάστηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ανακοίνωση.

«Η επίθεση κουκουλοφόρων τραμπούκων στην ΑΣΟΕΕ εναντίον καθηγητή και φοιτητών καταδικάζεται αυτονόητα από κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε και προστίθεται ότι «Η ντροπιαστική αυτή ενέργεια έχει ως στόχο τον ίδιο τον χώρο του πανεπιστημίου και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών που αυτονόητα θα πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους. Οι κουκουλοφόροι τραμπούκοι δυσφημούν για ακόμη μία φορά το φοιτητικό κίνημα, με το οποίο όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση, αλλά και βρίσκονται σε ευθεία ιδεολογική, πολιτική και ηθική αντιπαράθεση»

Ως εδώ καλά. Ξεπερνώντας ακόμη και το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση διά του τότε υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, εγκαλούσε τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ να αναρωτηθεί γιατί γίνεται στόχος κουκουλοφόρων, η καταδίκη των φαινομένων της βίας και των τραμπουκισμών στα Πανεπιστήμια αποτελεί ένα βήμα. Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Ενδεχομένως να ταχθεί και κατά των καταλήψεων στο άμεσο μέλλον ή να ξεπεράσει τη στήριξη βουλευτών του σε εμβληματικές καταλήψεις κτηρίων που ανήκουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Μόνο που η εν λόγω ανακοίνωση περιλαμβάνει και μια ακόμη πρόταση. Ότι «η επίθεση στην ΑΣΟΕΕ στρώνει το έδαφος στην κυβέρνηση για περαιτέρω αντιδραστικές αποφάσεις που αφορούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Δηλαδή ότι αυτή η επίθεση θα αποτελέσει την αιτία για μέτρα όπως για παράδειγμα αυτό της Πανεπιστημιακή Αστυνομίας που βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης. Μόνο που αιτία δεν μπορεί να είναι αυτή η επίθεση, αλλά οι δεκάδες επιθέσεις ή καλύτερα εκατοντάδες σε βάρος καθηγητών και φοιτητών. Το χτίσιμο γραφείων πρυτάνεων και οι καταλήψεις χώρων όπως αυτή που διήρκησε 34 χρόνια στο βιολογικό της Θεσσαλονίκης και πολλές άλλες. Κυρίως δε ότι οι κουκουλοφόροι που αίφνης καταγγέλλονται μετέτρεψαν το άσυλο ιδεών σε άσυλο ανομίας και τα πανεπιστήμια σε άντρα εκκόλαψης επιθέσεων και καταστροφών.

Σε κάθε περίπτωση η καταδίκη της εισβολής των κουκουλοφόρων είναι ένα πρώτο βήμα. Αρκεί να μη σταματήσει εδώ.