Συνθήκες δυσφορίας στα αστικά κέντρα - Στους 42 -44 βαθμούς οι μέγιστες θερμοκρασίες

Συνθήκες δυσφορίας στα αστικά κέντρα - Στους 42 -44 βαθμούς οι μέγιστες θερμοκρασίες

Συνθήκες καύσωνα με μέγιστες θερμοκρασίες στους 42-44 βαθμούς Κελσίου και έντονο αίσθημα δυσφορίας στα αστικά κέντρα, προβλέπεται και για σήμερα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ίδιες θερμοκρασίες αναμένονται και την Κυριακή 01/08, ενώ περαιτέρω αισθητή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία τη νέα εβδομάδα

Καθώς το κύμα καύσωνα επιμένει, ιδιαίτερα θερμά καθίστανται τα αστικά κέντρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τόσο λόγω της μεγάλης θερμοχωρητικότητας των υλικών όσο και λόγω του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας. Οι υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες οδηγούν στην αύξηση του αισθήματος δυσφορίας, προκαλώντας δυσμενείς συνθήκες για τους κατοίκους.

Ας σημειωθεί ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες την Κυριακή 01/08 εντός του αστικού ιστού της Αθήνας αναμένεται να κυμανθούν στους 30-32 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά, σήμερα το Σάββατο η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 40-42 βαθμούς, στην Ήπειρο από 19 έως 42-43, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-44 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 41, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 40 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 42 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς και στα πελάγη από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 41-42 βαθμούς.

Και στη Θεσσαλονίκη αναμένονται συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 28 έως 40 βαθμούς.

Πότε δικαιολογείται η μη προσέλευση στη δουλειά στο Δημόσιο

Υπενθυμίζεται ότι με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρονται οι κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων για τους οποίους δικαιολογείται η μη προσέλευσή τους στην υπηρεσία τους λόγω καύσωνα 

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες καύσωνα που παρατηρούνται στη χώρα μας προχωρά στη λήψη σχετικών μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι για όσες ημέρες διαρκεί ο καύσωνας, θεωρείται δικαιολογημένη η μη προσέλευση στην υπηρεσία των υπαλλήλων εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ως τέτοιοι ορίζονται οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

Άτομα με χρόνια καρδιολογικά & αναπνευστικά νοσήματα

Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία

Άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.

Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Έγκυοι

Παράλληλα, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού και οι οικείοι προϊστάμενοι δύνανται να επιτρέπουν την πρόωρη αποχώρηση των υπαλλήλων εφόσον κρίνουν ότι υφίσταται θέμα υγείας και ασφάλειας λόγω των ειδικών συνθηκών καύσωνα, αφού προηγουμένως έχουν εκτιμήσει τη φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων αλλά και τις συνθήκες του τόπου παροχής εργασίας (εσωτερικός ή εξωτερικός χώρος, κλιματισμός κ.ά)

Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Ποια είναι τα έκτακτα μέτρα για τον καύσωνα 

Έκκληση σε όλους τους πολίτες για ορθή χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού καθώς και οδηγίες σε όλους τους εργοδότες να εξασφαλίσουν κατάλληλες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους απηύθυνε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με αφορμή τον επερχόμενο καύσωνα που θα κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα τους κεντρικούς άξονες των μέτρων που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών του.

Όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου «όλοι μαζί, κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, θα συνεργαστούμε για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις» και παρουσιάζοντας τα μέτρα, σημείωσε ότι θα κινηθούν σε τέσσερις άξονες: την αυξημένη ετοιμότητα για αποτροπή και πρόληψη πυρκαγιών, την αδιάλειπτη λειτουργία κρίσιμων υποδομών, την παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες που θα αναζητήσουν στέγη και περίθαλψη καθώς και την προστασία των εργαζομένων.

Για την προστασία των ευπαθών ομάδων θα υπάρξουν αργότερα ανακοινώσεις από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ για τους εργαζομένους από το υπουργείο Εργασίας, γνωστοποίησε.

«Τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας έχουν λάβει και πρέπει να λάβουν όλα τα μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων αυτές τις ημέρες. Θα λάβουμε μέριμνα για τους ακρίτες, αστυνομικούς στρατιώτες και χιλιάδες ένστολους συμπολίτες μας», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Παράλληλα επισήμανε ότι τοπική αυτοδιοίκηση θα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας.

Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε περιττή δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ενώ διεμήνυσε ότι η Πολιτική Προστασία, η αστυνομία, η Πυροσβεστική θα είναι σε ετοιμότητα και επιφυλακή μέσω περιπολιών που θα γίνονται για την αποφυγή πυρκαγιών και για τον εντοπισμό σημείων που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση.

«Και με τη συνδρομή όπου χρειάζεται και των Ενόπλων Δυνάμεων θα σχηματίζουν μεικτές περιπολίες για τον εντοπισμό σημείων που μπορούν να δημιουργήσουν και να δημιουργηθούν πυρκαγιές», ανέφερε ο υπουργός ενώ υπογράμμισε ότι τα εναέρια μέσα που διαθέτει η Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα θα επιχειρούν όλες τις μέρες και ιδιαίτερα τις δύσκολες ώρες, ούτως ώστε να υπάρξει άμεση προσβολή σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Επιπλέον, καθημερινές περιπολίες πεζές και εποχούμενες της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την περιφέρεια θα δώσουν βαρύτητα στον εντοπισμό σημείων που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα αλλά ταυτόχρονα και στον άμεσο εντοπισμό πιθανών εστιών ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση και να αποφύγουμε την κλιμάκωση. Όπως τόνισε εξάλλου, η τοπική αυτοδιοίκηση με τον συντονισμό του υπουργείου Εσωτερικών θα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας για όλες τις σχετικές ενέργειες από μέρους της.

Πρέπει να δείξουμε τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας και συνεργασίας. Είναι κρίσιμο δεν πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε που μπορεί να φέρει σε δυσκολία τον εαυτό μας», επισήμανε και παράλληλα  απεύθυνε έκκληση να μην χρησιμοποιείται η λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. «Η ΛΕΑ σώζει ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Οδηγίες στους δήμους- Συστάσεις στους πολίτες

Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος επισήμανε ότι δόθηκαν επιπλέον οδηγίες στους δήμους της χώρας να μεριμνήσουν για τη φιλοξενία των άστεγων συμπολιτών σε κλιματιζόμενους χώρους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα. Ακόμη, όπως ανακοίνωσε, δόθηκαν επίσης οδηγίες προκειμένου κρίσιμες διαδικασίες για την λειτουργία των πόλεων όπως είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων να γίνεται σε ώρες που το θερμικό φορτίο είναι χαμηλό, κατά προτίμηση βραδινές ώρες.

«Παρακαλούμε πολύ τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς να μεριμνούν για τη βόλτα των κατοικιδίων ώρες που δεν υπάρχει αυξημένος καύσωνας και αν είναι δυνατόν να τοποθετούν μικρά κουτιά με νερό προκειμένου να δροσίζονται. Οι ιδιοκτήτες των παραγωγικών ζώων να μεριμνούν για την φύλαξη των ζώων τους σε σκιερό περιβάλλον και να φροντίζουν να ανανεώνουν τακτικά το νερό τους», επισήμανε. Σχετικά με τα κέντρα και τις μεταναστευτικές δομές, ο κ. Λιβάνιος είπε ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δίνει οδηγίες σε όλα τα κέντρα, σε όλες τις μεταναστευτικές δομές προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των φιλοξενούμενων εκεί συνανθρώπων μας, ώστε να αντιμετωπίσουν κι αυτοί αποτελεσματικά τον καύσωνα.

«Θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να υπάρχει πλήρης επιφυλακή για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν», υπογράμμισε και απηύθυνε έκκληση στους συμπολίτες μας «να αποφεύγουν και τις περιττές μετακινήσεις εν μέσω καύσωνα αλλά και τις άσκοπες εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν οποιαδήποτε πυρκαγιά τόσο κατά τη διάρκεια του καύσωνα όσο και τις επόμενες ημέρες όπου λόγω της ξηρασίας θα είναι πολύ επικίνδυνη η εμφάνιση πυρκαγιών».

Ο επικεφαλής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, είπε πως η υπηρεσία θα εκδίδει συνεχείς ενημερώσεις μιας και αναμένονται θερμοκρασίες 42 βαθμών Κελσίου, κατά τόπους και υψηλότερων. 

«Η κορύφωση του κύματος καύσωνα είναι η Δευτέρα-Τρίτη. «Η κορύφωση του κύματος καύσωνα είναι η Δευτέρα-Τρίτη. Ακολούθως από Τετάρτη το κύμα θα υποχωρήσει, αλλά οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΕΜΥ.