Συνομιλία Μιωνή – Παππά: Η «ατζέντα του μαγαζιού» και τα «πολλά λεφτά»

Συνομιλία Μιωνή – Παππά: Η «ατζέντα του μαγαζιού» και τα «πολλά λεφτά»

Μείζον θεσμικό ζήτημα εγείρει για τον ΣΥΡΙΖΑ η συγκλονιστική συνομιλία που είχε το 2016 ο τότε υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, αποκαλύπτοντας την τακτική που ακολούθησε το συγκεκριμένο κόμμα για την διακυβέρνηση της χώρας και τις παρακρατικές μεθόδους με τις οποίες επιχείρησε να ελέγξει τους «αρμούς της εξουσίας».

Στο ηχογραφημένο έγγραφο της συνομιλίας των δύο ανδρών, αποκαλύπτεται ότι ο Ν.Παππάς ζητούσε μετ' επιτάσεως από τον Σ.Μιωνή “να βγει να μιλήσει” ο Στ.Παπασταύρου για την Μαρέβα Μηστοτάκη, ενώ την ίδια στιγμή, με αφορμή τις πιέσεις που δεχόταν από τον Δ.Παπαγγελόπουλο, ο πρώην υπουργός του δήλωνε ότι “ξέρω πως κάποιοι βγάζουν λεφτά, πολλά λεφτά”. Στην ουσία, η συνομιλία που έλαβε χώρα στις 26 Μαΐου 2016 εμφανίζει τον Νίκο Παππά, δεξί χέρι του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να παραδέχεται πως το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε τις παράλληλες δραστηριότητες – outsourcing- του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου -ενδεχομένως και άλλων υπουργών- από τις οποίες “κάποιοι έβγαζαν πολλά λεφτά”. Το ακόμη πιο συγκλονιστικό είναι ότι ομολογεί ότι αυτές οι παράλληλες δραστηριότητες γίνονταν με την ανοχή της τότε ηγεσίας, εφόσον “κρίνουμε ότι το μαγαζί το βοηθάς”.

Στην πράξη αποκαλύπτεται ένα παρακράτος, η προσπάθεια ελέγχου “των αρμών της εξουσίας” και μια εικόνα αδιανόητη από την μεταπολίτευση και μετά, πυροδοτώντας πολιτική θύελλα, την οποία μάταια προσπάθησαν να διασκεδάσουν με τις δηλώσεις τους οι Δ.Παπαγγελόπουλος και Ν.Παππάς. “Ρωτήστε τον Ν.Παππά, εγώ δεν έχω ανάμειξη”, είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος για τον πρώην υπ. Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος χωρίς να αρνηθεί το περιεχόμενο, μιλά για αντιπερισπασμό.

Καθίσταται σαφές με μάρτυρα μάλιστα τον Ν.Παππά, όπως λένε κύκλοι της ΝΔ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στήσει ένα παραδικαστικό σύστημα για να στήσει δουλειές, προσθέτοντας ότι ο κ.Παπαγγελόπουλος έκανε την δική του δουλειά, εξυπηρετούσε τον ΣΥΡΙΖΑ και έβγαιναν “πολλά λεφτά” με την πλήρη ανοχή και γνώση του “κεντρικού μαγαζιού”, όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Παππάς.

Στον απόηχο των παραπάνω η ΝΔ ζήτησε να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα το ηχητικό απόσπασμα της συνομιλίας Παππα-Μιωνή, προτείνοντας επίσης να συμβεί το ίδιο και με τα πρακτικά από την κατάθεση που είχε δώσει στην επιτροπή ο Νίκος Παππάς. Και αυτό καθώς οι διάλογοι που κατέθεσε σήμερα ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής διαφέρουν σημαντικά από όσα είχε πει στην επιτροπή ο κ. Παππάς. Με την πρόταση της ΝΔ συντάχθηκε και το Κίνημα Αλλαγής.

Η νέα αυτή αποκάλυψη, όπως δείχνει να προκύπτει μέσα από τη συνομιλία που κατέθεσε ο Σάμπυ Μιωνής έρχεται να προστεθεί στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακρατικές μεθοδεύσεις. Με τη δημιουργία «ενόχων» τους οποίους εν συνεχεία πίεζαν προκειμένου να καταθέσουν κατά πολιτικών αντιπάλων, κυρίως κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της οικογενείας του, αλλά και άλλων.

“Ξέρω, καταλαβαίνω, οσμίζομαι, μαθαίνω, ότι κάποιοι βγάζουν λεφτά. Λεφτά…πολλά λεφτά, δεν μιλάμε τώρα για… βγάζουνε λεφτά!… Και αυτό μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το είδαμε. Το “no go” είναι όταν η ατζέντα τους κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού. Εκεί δεν είναι… δεν υπάρχει δηλαδή έτερο… μεγάλε, εάν κρίνουμε ότι το μαγαζί το βοηθάς, μπορείς να είσαι εδώ και να κάνεις και το outsourcing το δικό σου ας πούμε. Κατάλαβες; Ναι, αλλά το να έρθεις και να βάλεις στο μαγαζί μας ατζέντα που δεν έχουμε επιλέξει, η οποία μας δημιουργεί και δυσκολίες… ε, όχι ρε! Κάτσε ρε!», φέρεται να λέει ο κ. Παππάς.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει ο κ. Μιωνής, ο κ. Παππάς τον πίεσε, προκειμένου να μεσολαβήσει στον Σταύρο Παπασταύρου, ώστε ο τελευταίος να ψευδορκήσει κατά της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, συζύγου του σημερινού πρωθυπουργού. “Στην ίδια συνομιλία, ο Νίκος Παππάς, για άλλη μια φορά, μου ζήτησε “να βγει να μιλήσει” ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου για την σύζυγο του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινού πρωθυπουργού, κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι» αναφέρει ο επιχειρηματίας στην ανακοίνωσή του με την οποία δηλώνει πως υπέβαλε στην προανακριτική αντίγραφο της συνομιλίας του, με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ που μάλιστα έλαβε χώρα στο εξωτερικό την 21η Μαίου 2016.

Τα συμπεράσματα από τις συνομιλίες

Εξόχως διαφωτιστικό είναι το περιεχόμενο των συνομιλιών ανάμεσα στον Σ. Μιωνή και τον πρώην Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής. Συγκεκριμένα πλέον εμπράκτως αποδεικνύεται:

-η ύπαρξη παραδικαστικού και οικονομικές δοσοληψίες – «Λεφτά, πολλά Λεφτά»
- η διακίνηση ανοικτών ποινικών δικογραφιών στα υπουργικά γραφεία
- η χειραγώγηση εισαγγελέων, τους οποίους ο Παπαγγελόπουλος μπορούσε να τους καλεί για εντολές, όποτε ήθελε

- η προτροπή του κ. Παππά να «δώσει» ο Σταύρος Παπασταύρου, χωρίς όμως κανένα στοιχείο και με προφανή πολιτική στόχευση, την Κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι για να παύσουν να τον κυνηγούν.

Την ίδια ώρα, όμως, προκύπτει πως ο Ν. Παππάς άλλα έλεγε στην προανακριτική Επιτροπή και άλλα ζητούσε ως «αντάλλαγμα» από τον Σ. Μιωνή.

Εξ ου κιόλας η Νέα Δημοκρατία μέσω του εισηγητή της Θ. Πλεύρη έθεσε ζήτημα ψευδορκίας του πρώην Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά στη συνεδρίαση της προανακριτικής Επιτροπής καθώς, όπως αποκάλυψε το liberal, δύο φορές είχε αρνηθεί ότι είχε ζητήσει από τον επιχειρηματία Σ. Μιωνή να “βγει να μιλήσει” ο Στ. Παπασταύρου για τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφκσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι όσα ακούστηκαν στο ηχητικό είναι εντελώς διαφορετικά σε σχέση με αυτά που είχε καταθέσει ο πρώην Υπουργός στη Προανακριτική Επιτροπή και ως εκ τούτου ο στενός συνεργάτης του ΣΥΡΙΖΑ, που ενόρκως είχε καταθέσει, απέκρυψε την αλήθεια, αρνούμενος τα πάντα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες από αρμόδιες πηγές της προανακριτικής επιτροπής στις 5 και 10 Μαρτίου όταν ο κ. Παππάς είχε προσκληθεί για κατάθεση σε ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ, Δ. Μαρκόπουλου και Θ. Πλεύρη, ο κ. Παππάς είχε αρνηθεί μετ' επιτάσεως ότι είχε ποτέ ζητήσει από τον κ. Μιωνή κάτι τέτοιο. 

Τα πίσω μπρος Παππά και το blame game

Στο μεταξύ εκρηκτικό φαίνεται ότι είναι το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Δ. Παπαγγελόπουλο να δράττεται της ευκαιρίας προκειμένου να υποδείξει ως… ένοχο τον πρώην Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, όμως, ο κ. Παππάς έχοντας προφανώς το μουτζούρη τα ρίχνει στον Σαμαρά προκειμένου να γλιτώσει από τις ευθύνες του. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι ενώ στην πρώτη δήλωσή του δεν έκανε καμία ιδιαίτερη μνεία στα όσα λέει ενώπιον του κ. Μίωνη, λίγες ώρες αργότερα υποστήριξε ότι οι πληροφορίες, που επικαλείται, για κάποιους που κάνουν δουλειές προφανώς και δεν αφορούν τον κ. Παπαγγελόπουλο, αλλά τον κ. Σαμαρά και την παρέα του!

Όσο, πάντως, κι αν επιχειρεί να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα ο ίδιος ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης τη φέρνει ξανά στο γήπεδό του. Ο κ. Παπαγγελόπουλος  μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, «κάρφωσε» και πάλι τον κ. Παππά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «από τη συνομιλία φαίνεται ότι εγώ και η Τουλουπάκη δεν είχαμε καμία ανάμειξη στην υπόθεση, ρωτήστε τον κ. Παππά». Επίσης είπε πως δεν έχει διαβάσει επακριβώς το απομαγνητοφωνημένο κομμάτι, αλλά του το έχουν μεταφέρει οι συνεργάτες του.  Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δ. Παπαγγελόπουλος «καρφώνει» τον Ν. Παππά. Με δήλωσή του στις 26 Φεβρουαρίου τον είχε «στοχοποιήσει» ξανά, καταγγέλλοντας ότι στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο ίδιος είχε προσκληθεί από τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής. Ενώ κατά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου στην Ολομέλεια της Βουλής είχε πάλι δείξει προς την πλευρά… Παππά. Τότε είχε υποστηρίξει ότι η συνάντηση οργανώθηκε από τον τότε υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα προσθέτοντας ότι εκείνος του εκμυστηρευθεί πως υπήρξε παρέμβαση από τον πρέσβη του Ισραήλ προκειμένου να δεχθούν τον κ. Μιωνή.

Τι λένε για την ουσία ο Παπαγγελόπουλος - Τουλουπάκη

Στο μεταξύ ο Δ. Παπαγγελόπουλος κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του υποστήριξε ότι «ο Μιωνή προέβη σήμερα σε αυτή την κίνηση για να σώσει τον Σαμαρά, την Ράικου και τον ίδιο», εκτιμώντας ότι έδωσε σήμερα το ηχητικό προκειμένου να «καλύψει», όπως είπε, τις αποκαλύψεις για τις διαδρομές του χρήματος και τις αποκαλύψεις για τον σύζυγο της κ. Ράικου.

Από την πλευρά της η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη υποστηρίζει, σε δήλωσή της, ότι όλες οι ανακριτικές πράξεις στις οποίες αναφέρεται (κατάθεση Φαλτσιάνι το Μάρτιο του 2016, κατ οίκον έρευνα κλπ) διενεργήθηκαν κατ εντολή και εποπτεία  του κ. Π. Αθανασίου ως προϊστάμενου της Οικονομικής Εισαγγελίας στην υπηρεσία του οποίου υπηρετούσαμε ως επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς από το Νοέμβριο του 2015 κατόπιν δικού του αιτήματος. Με άλλο λόγια, ισχυρίζεται ότι η εισαγγελία Διαφθοράς δεν ήταν πίσω από όσα ισχυρίζεται ο κ. Μιωνή. Και προσθέτει ότι «η δικογραφία την οποία αναφέρει ότι σχηματίσαμε εγώ και οι συνάδελφοί μου κκ Καλούδης και Ντζούρας δήθεν με δίκη μας πρωτοβουλία σχηματίστηκε και παραγγέλθηκε επίσης από τον κ. Αθανασίου, για τον οποίο για προφανείς λόγους δεν κάνει κανένα συνειρμό ο καταγγέλων. Καταλήγει, δε, στην ανακοίνωσή της, λέγοντας ότι «δε θα μετατραπούμε σε απλούς διεκπεραιωτές υποθέσεων όπως επιθυμούν κάποιοι. Θα παραμείνουμε αληθινοί λειτουργοί της Δικαιοσύνης ως το τέλος!».

Ακούστε το ηχογραφημένο ντοκουμέντο:
 

Αναλυτικά η δήλωση του Σ. Μιωνή:

«Υπέβαλα, σήμερα, στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, αντίγραφο της συνομιλίας μου με τον πρώην Υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, που έλαβε χώρα στο εξωτερικό την 21η Μαΐου 2016.

Στη συνομιλία αυτή, ο Νίκος Παππάς, απαντώντας στο ερώτημά μου “πως διαβάζεις τον Παπαγγελόπουλο”, μου είπε ξεκάθαρα ότι “ο Παπαγγελόπουλος έχει τη δική του ατζέντα” και ότι “ξέρω, καταλαβαίνω και μαθαίνω” ότι “κάποιοι βγάζουν λεφτά” και, μάλιστα, “πολλά λεφτά”. Επιπλέον, μου ανέφερε ότι ο Παπαγγελόπουλος “έκανε το δικό του outsourcing”.

Από την πρώτη στιγμή, κατέθεσα ενόρκως, ότι ο Νίκος Παππάς δεν έχει απολύτως καμία σχέση με οποιαδήποτε πράξη εκβίασης, πράγμα το οποίο επαναλαμβάνω και σήμερα. Αντιθέτως, προσπάθησε να είναι μέρος της λύσης, χωρίς να έχει οποιαδήποτε σχέση με το πρόβλημα. Όμως γνώριζε. Γνώριζε, όπως και πολλοί άλλοι, ότι ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος και η ομάδα του “είχαν τη δική τους ατζέντα” και “έβγαζαν πολλά λεφτά”, όπως ο ίδιος μου είπε.

Στην ίδια συνομιλία, ο Νίκος Παππάς, για άλλη μία φορά, μου ζήτησε “να βγει να μιλήσει” ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, για την σύζυγο του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινού Πρωθυπουργού, κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Θεωρώ άδικο και ανήθικο να στοχοποιείται ένας αθώος και να του ζητείται, σαν αντάλλαγμα, να καταθέσει ψευδώς εναντίον άλλου αθώου προσώπου με το οποίο συνδέεται φιλικά. Ο κ. Παπασταύρου, ασφαλώς, δεν δέχτηκε ποτέ να μπει σε αυτή τη συλλογιστική και, ίσως αυτός να ήταν ένας από τους λόγους που, στην περίπτωσή του, υπήρξε πλήρης κατάλυση του τεκμηρίου αθωότητας και δημιουργία ουσιαστικά τεκμηρίου ενοχής, σε σωρεία διαδικασιών, στις οποίες τελικώς δικαιώθηκε.

Πήρα την απόφαση να καταγράψω τη συνομιλία μου με τον Νίκο Παππά τον Μάιο του 2016, για να προστατεύσω εμένα, τους συνεργάτες μου και την οικογένειά μου και να αποδείξω τον εκβιασμό που δεχόμουν, ελλείψει άλλου μέσου έννομης προστασίας μου. Δύο μήνες νωρίτερα, στις 10 Μαρτίου 2016, ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος με είχε εκβιάσει, ευθέως, στο γραφείο του Νίκου Παππά, ζητώντας να πληρώσω δήθεν «έξοδα» στον Ιωάννη Φιλιππάκη, όταν δεν του όφειλα τίποτα. Από τη στιγμή που αρνήθηκα κατηγορηματικά να πληρώσω και σε λιγότερο από σαράντα ημέρες, έλαβαν χώρα, μεταξύ άλλων, τα εξής αντίποινα:

α) Μέσα σε 7 ημέρες, οι εισαγγελείς Χρ. Ντζούρας και Γ. Καλούδης, υπό την εποπτεία της Ελ. Τουλουπάκη, ταξίδεψαν στο Παρίσι, για να συναντήσουν για δεύτερη φορά τον Ερβέ Φαλτσιανί, προκειμένου να συνεχίσουν προκαταρκτική εξέταση σε βάρος μου και των συνεργατών μου. Προκαταρκτική εξέταση, η οποία ξεκίνησε από ψευδή καταγγελία του Ιωάννη Φιλιππάκη στον συνεργάτη του, Δημήτριο Παπαγγελόπουλο, η οποία τελικά μπήκε στο αρχείο τον Ιούνιο του 2019, καθώς δεν προέκυψαν καν ενδείξεις τέλεσης κανενός αδικήματος, αποδεικνύοντας ότι όλα ήσαν κατασκευασμένα. Στο πλαίσιο αυτής της αρχειοθέτησης, αξιολογήθηκε και η από 4/1/2019 έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία στηρίχτηκε στους ψευδείς ισχυρισμούς των μελών της εγκληματικής συμμορίας, Ιωάννη Φιλιππάκη και Αλέξανδρου Τάρκα.

β) Την 23.03.2016, δεκατρείς ημέρες μετά, οι ίδιοι Εισαγγελείς, Ελ. Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρας και Γ. Καλούδης, παραγγέλλουν προκαταρκτική εξέταση σε βάρος μου και σε βάρος του δικηγόρου μου, Σταύρου Παπασταύρου, για το αδίκημα της χρήσης ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου κ.λπ.,-

γ) Τριάντα οκτώ ημέρες μετά την άρνησή μου να υποκύψω στον εκβιασμό, γίνεται έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στο σπίτι που διέμεναν οι υπερήλικες γονείς μου, την παραμονή του εβραϊκού Πάσχα, προφανώς για εκφοβισμό, από την οποία δεν προέκυψε τίποτα επιλήψιμο. Και τέλος,

δ) Σαράντα ημέρες μετά, “θάβεται” δικαστική συνδρομή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου, η οποία αθώωνε τόσο εμένα όσο και τον δικηγόρο μου, Σταύρο Παπασταύρου, καταρρίπτοντας τις σε βάρος μας στημένες κατηγορίες.

Μετά από τον κυκεώνα των παραπάνω ενεργειών σε βάρος μου, όταν αρνήθηκα να εκβιαστώ, ήταν μονόδρομος για εμένα η καταγραφή της συνομιλίας μου με τον Νίκο Παππά, ούτως ώστε να αποκαλύψω αυτά που συνέβαιναν και να προστατεύσω τον εαυτό μου και την νομιμότητα. Μάλιστα, είναι προς τιμήν του Νίκου Παππά ότι, στην κατάθεσή του ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, συναίνεσε ρητώς στη δημοσιοποίηση του σχετικού ηχητικού υλικού.

Αντιλαμβάνομαι την ευθύνη αυτής της πράξης μου. Θεωρώ, όμως, υποχρέωσή μου να συμβάλλω, με όλες μου τις δυνάμεις, στην τιμωρία των υπευθύνων, ώστε να ξεριζωθεί οριστικά αυτό το παραδικαστικό καρκίνωμα».

Δείτε εδώ την απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας του Σ. Μιωνή με τον Ν. Παππά.