Σύνοδος πρυτάνεων: Δεν είναι ανεκτή η κατάληψη ΑΕΙ και η στοχοποίησή μας

Σύνοδος πρυτάνεων: Δεν είναι ανεκτή η κατάληψη ΑΕΙ και η στοχοποίησή μας

Οι επιθέσεις κατά των εκλεγμένων θεσμικών οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ, οι καταλήψεις, αλλά και η συνέχιση των μαθημάτων εξ αποστάσεως βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής, έκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων. Η Σύνοδος κατήγγειλε την στοχοποίηση και τις επιθέσεις κατά των εκλεγμένων θεσμικών οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ για επιλογές που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

«Η κριτική απέναντι στις εκάστοτε επιλογές όσων ασκούν διοίκηση είναι πάντα αποδεκτή και συνάδει με τα ακαδημαϊκά ήθη. Ωστόσο, η συκοφάντηση και η στοχοποίηση πρυτάνεων, συλλογικών και μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης θίγει το Πανεπιστήμιο και δεν είναι ανεκτή», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Συνόδου.

«Τους τελευταίους μήνες, γίναμε μάρτυρες γενικευμένων επιθέσεων κατά των εκλεγμένων Πρυτανικών Αρχών και των Συγκλήτων των Α.Ε.Ι. που αγγίζουν τα όρια της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης, δημιουργούν μια τεχνητή πόλωση και τελικά αποβαίνουν εις βάρος κάθε προσπάθειας διασφάλισης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας», προστίθεται.

Σχετικά με τις πραγματοποιούμενες καταλήψεις, η Σύνοδος ανέφερε ότι δυσχεραίνουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων, «σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την επόμενη μέρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και τις χαρακτήρισαν «μη-αποδεκτή μορφή διαμαρτυρίας, αφού εντέλει συρρικνώνει το δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Τέλος, η Σύνοδος των Πρυτάνεων εξέφρασε την αγωνία της για το γεγονός ότι «η συνέχιση της διαδικτυακής διδασκαλίας υποβαθμίζει τις πανεπιστημιακές σπουδές και την αξία των πτυχίων των φοιτητών/τριών μας» και ζήτησε από την κυβέρνηση «να ορίσει με προσοχή και σεβόμενη τις προτάσεις των επιμέρους Τμημάτων, τους όρους επαναφοράς των Πανεπιστημίων στην κανονικότητα, διασφαλίζοντας όλες τις σχετικές υγειονομικές προϋποθέσεις και εξετάζοντας μεταξύ άλλων τον, κατά προτεραιότητα, εμβολιασμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας».