Συνεργασία του ΥΠΕΣ με τον ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Συνεργασία του ΥΠΕΣ με τον ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ενισχύουν τη συνεργασία τους για την παροχή στέγης και βοήθειας στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής των οργανώσεων, που έχουν χρηματοδοτηθεί από το τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ με 83 εκατ. ευρώ, προκειμένου να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα, υπό την προεδρεία του Γ. Μουζάλα, υπογραμμίσθηκε πως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής Πολιτικής, θα βοηθήσει στο συντονισμό της παροχής της παραπάνω βοήθειας στη χώρα.

Ο κ. Μουζάλας ανέφερε στην συνεδρίαση ότι άμεσες προτεραιότητες των ελληνικών αρχών αποτελούν η αποσυμφόρηση της Ειδομένης, του λιμανιού του Πειραιά και του Ελληνικού, η συνολική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις δομές και τα κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας και των νησιών, η φροντίδα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, η αύξηση της δυναμικότητας της Υπηρεσίας Ασύλου.

Επίσης εγκαινιάσθηκε ένας νέος χώρος φιλοξενίας προσφύγων στα Λαγκαδίκια, 45 χλμ. ανατολικά της Θεσσαλονίκης, όπου πρόκειται να φιλοξενηθούν 1.000 – 1.400 άτομα. Η μεταφορά ανθρώπων στη δομή από την Ειδομένη και το Πολύκαστρο ξεκίνησε την Πέμπτη το απόγευμα και συνεχίζεται καθημερινά.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στηρίζει επίσης τις ελληνικές αρχές στην υποδοχή και τη στέγαση μέσω της παροχής θέσεων σε ξενοδοχεία και της διαθεσιμότητας διαμερισμάτων σε αιτούντες άσυλο. Συγχρόνως, υποστηρίζει τις περισσότερες από 30 δομές που έχουν δημιουργηθεί από τις ελληνικές αρχές με εμπειρογνώμονες, τεχνική βοήθεια, παροχή μεταβατικών λύσεων στέγασης, είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες αρωγής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ