Συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση πυρόσβεσης στη Δαδιά - Τι αποφασίστηκε στην πρωινή σύσκεψη

Συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση πυρόσβεσης στη Δαδιά - Τι αποφασίστηκε στην πρωινή σύσκεψη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης της δύσκολης πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο. Νωρίς το πρωί όταν έφτασε στην περιοχή το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χωριό της Δαδιάς που έχει εκκενωθεί, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τα μέλη του κλιμακίου, ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμαρχος Σουφλίου, εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, στελέχη της Αστυνομίας, του Στρατού, αξιωματικοί του ΠΣ, στελέχη Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια και τον Δήμο Σουφλίου, μαζί με εκπροσώπους του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δασιάς.

Έγινε γρήγορη ενημέρωση για την κατάσταση και ακολούθως οι επιχειρησιακοί μετέβησαν στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» για να προχωρήσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός. Στον «Όλυμπο» αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά με σκοπό να δοθεί πρόσβαση στις επίγειες δυνάμεις.

Τα ενεργά μέτωπα

Αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα και κίνδυνος επέκτασης περαιτέρω νοτιοδυτικά και δυτικά προς την Α1 Ζώνη. Το Βόρειο τμήμα έχει και εκεί ενεργό μέτωπο, σε απόσταση ασφαλείας από τον οικισμό Δαδιά.

Για αυτό και αποφασίστηκε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές με έμφαση στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Δύσκολες είναι οι επιχειρήσεις για τα εναέρια μέσα, λόγω θερμοκρασιακής αναστροφής και έντονου καπνού και για αυτό επιχειρούν προςτο παρόν μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson. Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν και τα αεροσκάφη.

Στη Λέσβο η πυρκαγιά έκανε μια αναζωπύρωση νότια προς Βατερά αλλά την έχουν προλάβει οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Η προσπάθεια εστιάζεται στο δυτικό μέτωπο, που είναι ενεργό και έχει γίνει ζώνη προς Βρίσα. Επιχειρούν 3 Airtractor, 2 CL415 και ένα Mi8.

Στην Κορώνη, όπου η κατάσταση είναι καλύτερη, επιχειρούν και κάνουν διαβροχή ένα Erickson, ένα ζMi8, 2 VL215 και δύο Airtractor.

Σύσκεψη Συντονιστικού

Αναλυτικά, ολοκληρώθηκε στη Δαδιά η ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας  Χρήστος Στυλιανίδης αλλά και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Χθες το βράδυ οι κάτοικοι της Δαδιάς Έβρου βίωσαν τον εφιάλτη καθώς οι φλόγες έφτασαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην άκρη του οικισμού, με τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας να δίνουν εντολή, μέσω μηνύματος από το 112, για προληπτική εκκένωση προς Γιαννούλη και Σουφλί.

Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 320 πυροσβέστες, 68 οχήματα, 13 πεζοπόρες ομάδες, ενώ από αέρος επιχειρούσαν οκτώ εναέρια μέσα. Ακόμη, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στη Δαδιά, έχουν κατά πληροφορίες, μετακινηθεί στην περιοχή πάρα πολλά οχήματα του Μηχανικού των Ενόπλων Δυνάμεων από όλο τον νομό Έβρου.

Μάχη με τις φλόγες στη Λέσβο

Στη Λέσβο, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν το έργο τους και τα εναέρια μέσα τα οποία επιχειρούν στην περιοχή. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν τα δύο PZL που εδρεύουν στη Λέσβο, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα από Λέσβο και Χίο, ενώ στη μάχη έχουν ριχθεί και δυο αεροσκάφη τύπου Canadair.

Συνδράμουν και τρία μικρά νέου τύπου αεροσκάφη Airtractor. Για επτά αεροσκάφη που επιχειρούν, έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, το πρωί της Κυριακής.

Στη Λέσβο φτάνουν επίσης 20 πυροσβέστες και 5 οχήματα ενισχυτικά από την Αθήνα, μετά από αίτημα που υπέβαλε χθες η Πυροσβεστική του νησιού. Αυτή τη στιγμή στο μέτωπο επιχειρούν 81 πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρου και 20 οχήματα.

Ο δήμος Δυτικής Λέσβου έκανε, στο μεταξύ, γνωστό ότι παρέχεται στέγαση μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολυχνίτου και στην Καλλονή και ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων.

Την ίδια στιγμή, με τη συνδρομή του Λιμενικού έγιναν απεγκλωβισμοί εννέα ατόμων, τεσσάρων Ελλήνων και πέντε αλλοδαπών.

Πυρκαγιά στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα πάνω από το μέτωπο της φωτιάς, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου - Νέστορος, στη Μεσσηνία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, ρίψεις νερού πραγματοποιούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Όσον αφορά τις επίγειες δυνάμεις, επιχειρούσαν όλη νύχτα και εξακολουθούν να επιχειρούν ώστε να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Συγκεκριμένα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα, ενώ το έργο τους συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Πορεία προς τη Χρυσοκελλαριά έχει πάρει η φωτιά τις 8 το βράδυ του Σαββάτου. Δόθηκε εντολή για την εκκένωση του χωριού, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα.

Στο Συντονιστικό Κέντρο ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ του Σαββάτου, στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεών του για την εξέλιξη των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, όπου ενημερώθηκε από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, πριν την αναχώρησή του για τον Έβρο.

Ο Χρ. Στυλιανίδης έφτασε στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου στις 05:30 το πρωί της Κυριακής, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, που προχώρησε στην εκτίμηση της κατάστασης.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Χρ. Στυλιανίδας: Πρέπει να φέρουμε σε πέρας το χρέος μας

«Θα είμαστε όλη μέρα επί του πεδίου για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά μας. Η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα στη Δαδιά και πρέπει να φέρουμε το χρέος μας σε πέρας», τόνισε ο Χρ. Στυλιανίδης, εξερχόμενος από τη σύσκεψη του συντονιστικού που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στον Έβρο, για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που απειλεί το Εθνικό Πάρκο.

«Έχουμε κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμη δύναμη για να μην μπει η φωτιά στον πυρήνα του πάρκου. Ήδη εργαζόμαστε για αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος», σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη σύσκεψη.