Συνάντηση Ν. Παναγιωτόπουλου - ΥΦΥΠΕΞ ΗΠΑ για την «υβριδική απειλή» στον Έβρο

Συνάντηση Ν. Παναγιωτόπουλου - ΥΦΥΠΕΞ ΗΠΑ για την «υβριδική απειλή» στον Έβρο

Για «τη μαζική και οργανωμένη μετακίνηση πληθυσμών στα σύνορά μας, με όρους πραγματικής εισβολής, που συνιστά αποσταθεροποιητική ενέργεια και υβριδική απειλή εναντίον της χώρας μας, με υποκίνηση της Τουρκίας» ενημέρωσε τον αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών επί ευρωπαϊκών και ευρασιατικών θεμάτων Μάθιου Πάλμερ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Πάλμερ στην Αθήνα, ενώ παρών ήταν και ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος κατά την ενημέρωση που παρείχε στον ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ, επικεντρώθηκε στην πίεση που υφίστανται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τις αυξανόμενες ροές από την Τουρκία, μεταναστών τρίτων χωρών, οι οποίοι μάλιστα επισημάνθηκε ότι δεν προέρχονται από τη Συρία, ενώ επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να διαφυλάξει τα σύνορά της, που αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην περαιτέρω ενίσχυση  της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα και αναδείχθηκε η ουσιαστική συνεισφορά της Ελλάδος στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.