Συνάντηση Μπάμπις - Νετανιάχου - Όρμπαν για τη στρατηγική έναντι της πανδημίας

Συνάντηση Μπάμπις - Νετανιάχου - Όρμπαν για τη στρατηγική έναντι της πανδημίας

Οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Τσεχίας θα συναντηθούν με τον Ισραηλινό ομόλογό τους Μπενιαμίν Νετανιάχου την Πέμπτη για να συζητήσουν πολιτικές αντιμετώπισης της COVID-19 καθώς ένα τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού σαρώνει την κεντρική Ευρώπη.

«Το βασικό θέμα της συνάντησης θα είναι η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πανδημία», ανέφερε σε ανακοίνωση ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Νετανιάχου, που έχει πει ότι το 90% των Ισραηλινών που πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιασμού είτε έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είτε έχουν αναρρώσει από τον ιό, έχει καταστήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας του κεντρικό σημείο της εκστρατείας του με στόχο την επανεκλογή του στις 23 Μαρτίου.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ, η Αυστρία και η Δανία ανακοίνωσαν ότι θα συστήσουν ένα κοινό ταμείο έρευνας και ανάπτυξης και πιθανώς εγκαταστάσεις παραγωγής για εμβόλια κατά της COVID-19, για να διασφαλίσουν ότι έχουν μακροπρόθεσμες προμήθειες για αναμνηστικές δόσεις εμβολίων ή για να αντιμετωπίσουν παραλλαγμένα στελέχη του ιού.

Η Ουγγαρία επέβαλε χθες νέα αυστηρά μέτρα lockdown για να ανακόψει την αύξηση στα κρούσματα της COVID-19 και έχει επιταχύνει την εμβολιαστική της εκστρατεία. Η κυβέρνηση του Όρμπαν έχει κλείσει όλα τα σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα στη χώρα των 10 εκατ. κατοίκων.

Η Τσεχία, μια χώρα 10,7 εκατ. κατοίκων, έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία τις τελευταίες εβδομάδες, με τον αριθμό των ασθενών COVID-19 που είναι σε σοβαρή κατάσταση να έχει φθάσει σε νέα υψηλά επίπεδα και ορισμένα νοσοκομεία να είναι κοντά στα όρια των δυνατοτήτων τους. Η τσεχική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αναστρέψει την κατάσταση με αυστηρό lockdown, περιορίζοντας τις μετακινήσεις εντός της χώρας ενώ έχει αυξήσει τα τεστ που διενεργούνται σε βιομηχανίες, οι οποίες δεν έχουν επηρεαστεί από τους περιορισμούς.