Συναγερμός στο Μαξίμου, το σχέδιο για τις μικροεπιδημίες κορονοϊού

Συναγερμός στο Μαξίμου, το σχέδιο για τις μικροεπιδημίες κορονοϊού

Η επαναφορά της καθημερινής, έστω και γραπτής αυτή τη φορά, ενημέρωσης από τον ΕΟΔΥ για την πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μία ακόμα απόδειξη της τακτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία και ακολούθησε σε ολόκληρη τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας.

Είναι σαφές ότι  ο Πρωθυπουργός επιχείρησε τους τελευταίους μήνες να βρίσκεται τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά από τον κορονοϊό. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προχώρησε σε lockdown πριν τα κρούσματα καταγράψουν σημαντική αύξηση. Μία κίνηση που όπως αποδείχθηκε λειτούργησε καταλυτικά στον έλεγχο της πανδημίας.

Με το ίδιο σκεπτικό λοιπόν το Μέγαρο Μαξίμου κινήθηκε και στην περίπτωση επαναφοράς της καθημερινής ενημέρωσης. 

Μόλις ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων ότι τα κρούσματα τα τελευταία 24ωρα έδειξαν μια ελαφρά άνοδο ακόμα και αν πρόκειται για ένδειξη  σε τοπικό επίπεδο και όχι πανελλαδικά έδωσε εντολή για αλλαγή στρατηγικής στο επίπεδο της ενημέρωσης. Με τον τρόπο αυτό στέλνεται και ένα μήνυμα σε επικοινωνιακό επίπεδο στους πολίτες που εκ των πραγμάτων «διολίσθησαν» στη χαλαρότητα. 

Όπως πληροφορείται πάντως το liberal.gr, στο οπλοστάσιο του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται δύο επιλογές, οι οποίες εφόσον απαιτηθούν θα γίνουν και μάλιστα με άμεση εφαρμογή. 

- Το τοπικό lockdown, ο περιορισμός δηλαδή όλων των κινήσεων σε επίπεδο Δήμου ή περιφερειακής ενότητας. Μία τέτοια περίπτωση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της στιγμής θα μπορούσε να είναι η περιοχή της Ξάνθης. 

- Ο πρόσκαιρος αποκλεισμός συνδέσεων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με αεροδρόμια χωρών όπου καταγράφεται υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. 

Αν και οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί είναι σίγουρο ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών με την επιτροπή λοιμωξιολόγων ώστε να επανεκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. 

Μπορεί πάντως εδώ και περίπου τρεις μήνες στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας να κυριαρχεί η εξάπλωση του κορονοϊού αλλά και η επιτυχημένη, όπως εξελίχθηκε, αντιμετώπιση της από την κυβέρνηση, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να αλλάξει σελίδα προκειμένου η χώρα να πάει μπροστά.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει σε συνομιλητές του ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη από την πετυχημένη διαχείριση ώστε να μπορέσει να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μία πρώτη γεύση άλλωστε πήραμε από το μεγάλο ποσό που προτείνει για τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν πληροφορίες ότι τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η Ελλάδα κατά την μετά κορονοϊό εποχή θα τον παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ειδική εκδήλωση στις 7 Ιουλίου με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογική νίκη της ΝΔ.