7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Συμφωνία Ρωσίας και Σαουδική Αραβίας για τη διατήρηση της αγοράς ενέργειας σε σταθερά επίπεδα

Συμφωνία Ρωσίας και Σαουδική Αραβίας για τη διατήρηση της αγοράς ενέργειας σε σταθερά επίπεδα

Στην ανάγκη να κρατήσουν την αγορά πετρελαίου σταθερή συμφωνησαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν μετά από επικοινωνία που είχαν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις αγορές ενέργειας, την εφαρμογή του συμφωνιών της ομάδας OPEC+ και την ανάγκη εξισορρόπησης προσφοράς και ζήτησης.

«Και οι δύο πλευρές επανέλαβαν την προθυμία τους να συνεχίσουν τον στενό συντονισμό σε αυτόν τον τομέα προκειμένου να διατηρήσουν τη σταθερότητα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ο OPEC+ έχει συμφωνήσει να μειώσει τη συνολική παραγωγή πετρελαίου κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο. Οι επόμενες σύνοδοι του OPEC είναι προγραμματισμένες για τις 30 Νοεμβρίου και την 1 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλέξανδρος Νοβάκ και ο ομόλογός του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σουχαήλ Αλ Μαζρουέι, δήλωσαν ότι, προς το παρόν, ο OPEC+ σχεδιάζει να προχωρήσει στην αύξηση του εφοδιασμού όπως είχε προγραμματιστεί.

Ταυτόχρονα, η μεικτή τεχνική επιτροπή του Οργανισμού προειδοποίησε την Παρασκευή ότι κάτω από ένα αρνητικό σενάριο, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά μέσο όρο 200.000 βαρέλια την ημέρα τον επόμενο χρόνο. Το σενάριο, το οποίο δεν είναι η βασική προϋπόθεση για τον OPEC+ θα μπορούσε να υλοποιηθεί εάν η Λιβύη αυξήσει τα επίπεδα παραγωγής και οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι χειρότερες του αναμενόμενου, σύμφωνα με ένα έγγραφο που είδε το πρακτορείο Bloomberg.