Συμφωνία Κομισιόν με Sanofi για 300 εκατ. εμβόλια στην ΕΕ

Συμφωνία Κομισιόν με Sanofi για 300 εκατ. εμβόλια στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι εξασφάλισε, εξ ονόματος των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για την Covid-19 που αναπτύσσει αυτήν την περίοδο η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες διεξάγουν «εντατικές συνομιλίες» και με άλλες φαρμακευτικές εταιρίες.

Η συμφωνία με τη Sanofi «θα δώσει την επιλογή σε όλες τις χώρες μέλη να αγοράσουν το εμβόλιο». Οι συζητήσεις μεταξύ της Επιτροπής και της γαλλικής εταιρείας επέτρεψαν να βρεθεί ένα πλαίσιο για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων, εφόσον παρασκευαστεί ένα «ασφαλές και αποτελεσματικό» εμβόλιο.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να συνάψει συμφωνίες με έως και έξι φαρμακοβιομηχανίες για τα εμβόλια τους για τα 450 εκατομμύρια πολίτες τη;ς Ευρώπης κατά του κορονοϊού που έχει σκοτώσει 674.000 ανθρώπους παγκοσμίως.

«Μολονότι δεν γνωρίζουμε σήμερα ποιο εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό, η Ευρώπη επενδύει σε μια σειρά διαφορετικών πολλά υποσχόμενων εμβολίων, που βασίζονται σε διαφορετικές τεχνολογίες. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητές μας να αποκτήσουμε γρήγορα μια αποτελεσματική θεραπεία για τον ιό», εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Άλλες φαρμακοβιομηχανίες που συνομιλούν με την ΕΕ είναι οι Valneva, Moderna και Biotech στη Γαλλία, καθώς και ΒioNTech και CureVac στη Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ