Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, 17:58
Τελευταία ενημέρωση: 18:48

-A +A

Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στην εκδήλωση για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, 17:58
Τελευταία ενημέρωση: 18:48
Συγκίνηση στην εκδήλωση για τα θύματα του Ολοκαυτώματος
-A +A

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στη κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της αποθήκη Δ’ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης η εκδήλωση για την ημέρα Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. 

Όπως αναφέρει το voria.gr, πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο πρέσβης του Ισραήλ, Yossi Amrani, ο οποίος τόνισε στην ομιλία του ότι κανένα άλλος έθνος δεν έχει στοχοποιηθεί προκειμένου να εξουδετερωθεί επειδή θεωρήθηκε διαφορετικό. «Πρέπει να το θυμόμαστε. Αυτό το Ολοκαύτωμα είναι τραγωδία. Μείναμε  με μνήμες, ούτε ούτε καν με πέτρες η με τάφους παρά μόνο με στάχτες», δήλωσε. Δεν παρέλειψε ωστόσο να υπογραμμίσει την ευθύνη όλης της Ευρώπης για το έγκλημα που συντελέστηκε. Όπως δήλωσε, η ήπειρος χρεοκόπησε [ηθικά] καθώς κάποιοι συνεργάστηκαν με τους ναζί, κάποιοι πήραν τις περιουσίες, κάποιοι άρπαξαν τη γη και ακόμα δεν θέλουν να την επιστρέψουν».  

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «ημέρα περισυλλογής». «Να μην ξεχνάμε ποτέ τον άδικο μαρτυρικό χαμό των αδελφών μας Εβραίων. Και εδώ η πόλη μας η Θεσσαλονίκη είχε το δικό της μερτικό. Δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι μαρτύρησαν και θανατώθηκαν στο φρικιαστικό Άουσβιτς. Ύψιστη υποχρέωσή μας να τιμούμε τη μνήμη τους», τόνισε.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ υπογράμμισε ότι τα «εγκλήματα [κατά των Εβραίων] δεν συντελέστηκαν μόνο από καθεστώς των Ναζί αλλά και από απλούς ανθρώπους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνέβαλαν». Όπως σημείωσε, για να μην βιώσουμε ξανά αντίστοιχες τραγωδίες, πρέπει να δώσουμε βάρος στην υπόμνηση, την ευαισθητοποίηση και την παραδοχή ότι η προστασία των δικαιωμάτων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Από τη θέση του πρόεδρου του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος , ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε πως είμαστε υπεύθυνοι όλοι εμείς για το Ολοκαύτωμα αλλά πως όσο περνούν τα χρόνια η ντροπή για το έγκλημα μπορεί σβήσει. «Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα κρατήσει ζωντανή για τις επόμενες γενιές αυτή τη μνήμη. Αυτό είναι το καθήκον μας είτε ως απλοί πολίτες αυτής της πόλης η από οποιοδήποτε άλλο δημόσιο αξίωμα».

Κ. Ζέρβας: Χρέος της γενιάς μου η υλοποίηση του μουσείου Ολοκαυτώματος

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα προσωπικά του βιώματα καθώς η μητέρα του ζούσε προπολεμικά στη συνοικία της Αγίας Τριάδας με πολλούς γείτονες Εβραίους αλλά και ο πατέρας του ενταγμένος στην εθνική αντίσταση γνώρισε τις φρικαλεότητες των Ναζί κατά των Εβραίων και προσπάθησε να ειδοποιήσει φίλους και γείτονες. 

«Σήμερα η πόλη θυμάται και η πόλη ενεργεί», υπογράμμισε τέλος μιλώντας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος και λέγοντας ότι θα είναι ένας φάρος μνήμης. «Θα αποδειχθεί ένα απτό σύμβολο του συνθήματος «ποτέ ξανά» και δεσμεύομαι ότι θα καταβάλλω κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου που αποτελεί χρέος της γενιάς μου στο τόσο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης μου».

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα