8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Συγχώνευση μαμούθ στο γερμανικό real estate αξίας 18 δισ. ευρώ

Συγχώνευση μαμούθ στο γερμανικό real estate αξίας 18 δισ. ευρώ
Shutterstock

Οι γερμανικές εισηγμένες κτηματομεσιτικές εταιρείες Vonovia και Deutsche Wohnen ήρθαν σε συμφωνία συγχώνευσης, η αξία της οποίας αγγίζει τα 18 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters, από τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής συγχώνευση στη Γερμανία εταιρεία που θα προκύψει θα είναι ένας κολοσσός για τον κτηματομεσιτικό κλάδο, όχι μόνο σε εγχώριο επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό, που θα διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του περί των 550.000 διαμερισμάτων.

Βάσει των όρων, η Vonovia θα καταβάλει 52 ευρώ για κάθε μετοχή της Deutsche Wohnen, ενώ οι μέτοχοι θα διατηρήσουν το δικαίωμα του μερίσματος ύψους 1,03 ευρώ ανά μετοχή. Σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής η τιμή αυτή είναι κατά 18% υψηλότερη, ωστόσο σήμερα με το ράλι περί του 16% που πραγματοποιεί η μετοχή της Deutsche Wohnen, το επιπλέον ποσοστό έχει σχεδόν μηδενισθεί. Αντιθέτως, η μετοχή της Vonovia υποχωρεί σχεδόν 4,50%.

Για τη Vonovia αυτή ήταν η τρίτη προσπάθεια να εξαγοράσει τη Deutsche Wohnen, με την τελευταία προσφορά του 2016 να ήταν ύψους 9,9 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχουν πληθύνει οι φωνές διαμαρτυρίας για τα αυξανόμενα ενοίκια ειδικότερα στην πρωτεύουσα το Βερολίνο, όπως και για τα δικαιώματα των ενοικιαστών. Υπό το φάσμα αυτό, οι δυο εταιρείες προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολιτική υποστήριξη, δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένες να επιτρέψουν την αύξηση των ενοικίων στο Βερολίνο μόλις στο 1% για την επόμενη τριετία και για τα επόμενα δύο έτη αυξήσεις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό.

Όπως αναφέρεται στην από κοινού ανακοίνωση, η συνδυασμένη αξία της κεφαλαιοποίησης των δύο εταιρειών αναμένεται να ανέλθει σχεδόν στα 47 δισ. ευρώ και ένας από τους στόχους της συγχώνευσης αυτής είναι η δημιουργία ενός πλαισίου όπου θα μπορεί η εταιρεία να διεξάγει συνομιλίες με τους πολιτικούς έτσι ώστε να καταστεί η κατοικία οικονομικά προσιτή για τους Γερμανούς πολίτες. Υπό το πλαίσιο αυτό οι δυο εταιρείες είναι επίσης διατεθειμένες να πουλήσουν περί των 20.000 διαμερισμάτων στο Βερολίνο.

Με πληροφορίες από Reuters.