Στους 30.000 οι επιβάτες που προσγειώθηκαν σε «Ελ. Βενιζέλος» και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Στους 30.000 οι επιβάτες που προσγειώθηκαν σε «Ελ. Βενιζέλος» και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Δισταγμό φανερώνουν τα στοιχεία από τις πρώτες ημέρες του ανοίγματος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ προς τρίτες χώρες. Σε 10.000 υπολογίζονται οι επιβάτες που προσγειώθηκαν χθες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας τα οποία διαχειρίζεται η γερμανική Fraport, ενώ σε 21.100 εκτιμάται ότι ανήλθαν όσοι κατέφτασαν την ίδια ημέρα στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αμφότερα τα στοιχεία δείχνουν επίπεδα πολύ χαμηλά σε σχέση με πέρυσι.

Από την αρχή του έτους έως σήμερα η Fraport καταγράφει μείωση άνω του 90% στην επιβατική κίνηση, ενώ συνολικά τον περυσινό Ιούνιο τα 14 ελληνικά αεροδρόμια δέχθηκαν κοντά στις 100.000 αφίξεις. Σήμερα σε αυτά προσγειώθηκαν 80 πτήσεις - όσες περίπου και χθες - έναντι περίπου 500 πέρυσι, τέτοια ημέρα.

Και μπορεί οι πτήσεις από το εξωτερικό να ξεκίνησαν, ωστόσο οι ξενοδόχοι δεν θεωρούν ότι είναι τέτοια η δυναμική που θα κάνει την διαφορά. Πληρότητα και κρατήσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει, με τις τελευταίες να κυμαίνονται τον Ιούνιο σε ποσοστά 90% χαμηλότερα από τον ίδιο μήνα πέρυσι

Οι 80 πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη 2 Ιουλίου προς τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ήταν από τις χώρες Γερμανία, Αυστρία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Ελβετία.

Οι έλεγχοι για τον Covid-19 γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, ενώ δεν εμπλέκονται καθόλου οι εργαζόμενοι των αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport.

Κρίσιμο το επόμενο 15ήμερο

Σύμφωνα με στελέχη της ευρύτερης τουριστικής αγοράς, ασφαλέστερα συμπεράσματα για το πως θα πάνε τα πράγματα και σ’ ότι αφορά τον τουρισμό θα έχουμε στα μέσα Ιουλίου. Δηλαδή, το προσεχές 15ήμερο μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού θα δείξει και θα κρίνει πολλά. Έως τότε θα έχει υπάρξει εικόνα για το πως εξελίσσονται οι πτήσεις, αν ο φόβος της μετάδοσης του Covid-19 υποχωρήσει περαιτέρω οπότε η διάθεση για ταξίδια θα ενισχυθεί.

Οι ίδιοι κύκλοι, σημειώνουν πως από την πορεία των πτήσεων αυτού του 15ημέρου, από τις πληρότητες, τη ζήτηση κ.λπ., πολλά ξενοδοχεία ίσως αναθεωρήσουν και την απόφασή τους να μην ανοίξουν, αν και εφόσον υπάρξουν κρατήσεις και ροή επισκεπτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένα κρεσέντο κρατήσεων, που μολονότι δεν είναι μεγάλο, εντούτοις βγάζει από το λήθαργο την αγορά και ξυπνάει μερικώς το ενδιαφέρον.

H Ryanair και οι υπόλοιπες εταιρείες

Η Ryanair ανακοίνωσε το καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων προς τη χώρα μας, το οποίο περιλαμβάνει 30 προορισμούς όπως η Μπολόνια, το Βερολίνο και το Σαρλερουά.

Η μεγαλύτερη χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, στο πρόγραμμα από την 1η Ιουλίου, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πτήσεις για τα αεροδρόμια σε Χανιά, Κέρκυρα, Ρόδο, Κεφαλονιά, Καλαμάτα και Θεσσαλονίκη με δύο ή και περισσότερες πτήσεις την εβδομάδα, όμως το πρόγραμμα ενδέχεται να διαφοροποιηθεί.

Επίσης, σύμφωνα με πηγές του ΔΑΑ σήμερα και αύριο θα ξεκινήσουν δρομολόγια από και προς την Αθήνα και άλλες αεροπορικές εταιρείες όπως η Air Canada, η EgyptAir, η Ethiopia Airlines κ.α.

Αύξηση των πτήσεων για Αθήνα ή ξεκίνημα για νησιά και τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας έχουν ανακοινώσει επίσης εταιρείες όπως Lufthansa, Air France, KLM, Austrian Airlines, Easy Jet, Transavia, Volotea, Imperial, Alitalia, Eurowings, Wizz Air, Air Serbia, SWISS, TAROM Romania, Air Canada, Ukraine Airlines, Bulgaria Air, Lauda Air και Air Transat. Η Lufthansa ανακοίνωσε ένα νέο δρομολόγιο από Μόναχο προς Ρόδο από αρχές Ιουλίου, ενώ και η Alitalia ανακοίνωσε την επανέναρξη καθημερινών πτήσεων Ρώμη – Αθήνα, καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου.

Άνοιξε και το Sofitel Athens Airport

Από χθες Τετάρτη 1η Ιουλίου άνοιξε ξανά τις πόρτες του το Sofitel Athens Airport, σε συνάρτηση με την περαιτέρω απελευθέρωση των διεθνών πτήσεων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε μια στρατηγική τοποθεσία, λίγα βήματα από τo terminal αφίξεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος”, το Sofitel Athens Airport, μέλος της Accor, εισέρχεται δυναμικά στη νέα εποχή επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού με απόλυτη ασφάλεια και προστασία για τους φιλοξενούμενούς του.

Από ποιες χώρες προήλθαν οι πρώτες πτήσεις:

- Αεροδρόμιο Κέρκυρας: Πολωνία, Γερμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ιταλία, Τσεχία, Ελβετία. 

- Αεροδρόμιο Χανιά: Λιθουανία, Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Αυστρία, Δανία.

- Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς: Ιταλία

- Αεροδρόμιο Μυκόνου: Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία

- Αεροδρόμιο Σκιάθου: Γερμανία, Σερβία 

- Αεροδρόμιο Σαντορίνης: Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία

- Αεροδρόμιο Κως: Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία, Ελβετία, Ολλανδία

- Αεροδρόμιο Μυτιλήνης: Πολωνία

- Αεροδρόμιο Ακτίου: Ολλανδία, Τσεχία

- Αεροδρόμιο Ρόδου: Ελβετία, Γερμανία, Τσεχία, Ρουμανία, Ολλανδία, Βέλγιο

- Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης: Γερμανία, Ελβετία, Κύπρος, Δανία, Βέλγιο, Αυστρία, Πολωνία, Γαλλία

- Αεροδρόμιο Σάμος: Πολωνία, Ελβετία

- Αεροδρόμιο Ζακύνθου: Τσεχία, Ολλανδία