Στον ανακριτή την επόμενη εβδομάδα η Ρ. Δούρου για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Στον ανακριτή την επόμενη εβδομάδα η Ρ. Δούρου για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να μεταβεί στον ανακριτή για να καταθέσει για τις πλημμύρες στη Μάνδρα, που κόστισαν τη ζωή σε 25 πολίτες τον Νοέμβριο του 2017, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ενώ συνεχίζονται οι απολογίες των κρατικών αξιωματούχων, στους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος.

Η Ρένα Δούρου αντιμετωπίζει κατηγορίες για σειρά παραλείψεων και για την τραγωδία στο Μάτι και αναμένεται να εμφανιστεί στην 7η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση και ενδεχομένως να ζητήσει προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία της.

Η ανάκριση για τις ευθύνες που συνετέλεσαν στο φονικό αποτέλεσμα του ακραίου καιρικού φαινομένου που έπνιξε τη Μάνδρα έχει ήδη αρχίσει και από το ανακριτικό γραφείο ήδη έχουν περάσει ως κατηγορούμενοι οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας και Ελευσίνας, Ιωάννα Κριεκούκη και Γιώργος Τσουκαλάς, ο δασάρχης Αιγαλέω, ο διευθυντής δασών και υπάλληλοι του δασαρχείου.

Ο τότε δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά τη χθεσινή απολογία του, χωρίς περιοριστικούς όρους, σε αντίθεση με άλλους συγκατηγορούμενούς του στους οποίους έχουν επιβληθεί χρηματικές εγγυήσεις, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει:

«Χθες, Παρασκευή, κλήθηκα να απολογηθώ ως πολιτικός προϊστάμενος της ΥΔΟΜ Ελευσίνας για το πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τον Νοέμβριο του 2017 το γειτονικό μας Δήμο Μάνδρας και κόστισε τη ζωή συνανθρώπων μας.  Με την απολογία μου, εκφράζοντας τη λύπη μου για τις ζωές που χάθηκαν και την συμπαράσταση μου στις οικογένειες που πενθούν, προσπάθησα να βοηθήσω την Δικαιοσύνη να εκδώσει μια πρώτη δίκαιη δικαιοδοτική κρίση, εξηγώντας, ότι ως Δήμαρχος Ελευσίνας δεν είχα καμία απολύτως αρμοδιότητα επί θεμάτων που αφορούν τα γεωγραφικά και διοικητικά όρια έτερου Δήμου.

Η σύμφωνη γνώμη της κας 7ης Ανακρίτριας και της κας Εισαγγελέως Γνωμοδοτήσεων να αφεθώ ελεύθερος μετά την απολογία μου, χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων, δικαιώνει την προσπάθεια μου να αποκαλυφθεί η αλήθεια στην δύσκολη αυτή υπόθεση».

Ο Γεώργιος Τσουκαλάς κατηγορείται για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της πλημμύρας από αμέλεια και της παράβασης καθήκοντος.

Το εισαγγελικό πόρισμα γίνεται ανάλυση των ελλείψεων ως προς την αντιπλημμυρική προστασία και τα έργα ορεινής υδρονομίας στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι στο όρος Πατέρα θα έπρεπε να υπήρχαν συγκεκριμένα έργα. Επίσης,
καταγράφονται πολεοδομικές παραβάσεις, αλλά και ζητήματα αστυνόμευσης – συντήρησης ρεμάτων στην περιοχή και στη διευθέτηση - οριοθέτηση των ρεμάτων.

Με την ολοκλήρωση των απολογιών η υπόθεση θα περάσει προς κρίση στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που μετά από εισαγγελική πρόταση θα αποφανθεί για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων.