Στόχος μεγάλης κυβερνοεπίθεσης η Αυστραλία

Στόχος μεγάλης κυβερνοεπίθεσης η Αυστραλία

Ο πρωθυπουργός της χώρας της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, ανακοίνωσε πως η χώρα δέχτηκε μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση από ξένο κράτος, το οποίο ωστόσο δεν κατονόμασε.

Η κυβερνοεπίθεση έφερε συναγερμό στην κυβέρνηση, καθώς ήταν ευρεία στις υπηρεσίες του κράτους, προκαλώντας αρχικά πανικό. Οπως είπαν ωστόσο κυβερνητικά στελέχη, δεν υπήρξε σοβαρή απώλεια δεδομένων. Είναι η δεύτερη φορά μετά τον Φεβρουάριο που η κυβέρνηση δέχεται επίθεση μέσω του διαδικτύου, όταν χάκερς, χτύπησαν τόσο το κοινοβούλιο, όσο και βασικά πολιτικά κόμματα της χώρας.

«Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για έναν εξελιγμένο κρατικό μέλος στον κυβερνοχώρο, λόγω της κλίμακας και της φύσης της στόχευσης. Δεν υπάρχουν πολλοί που μπορούν να προκαλέσουν τέτοια επίθεση», είπε ο Μόρισον, που τον περασμένο Φεβρουάριο κατηγόρησε την Κίνα για μία αντίστοιχη επίθεση.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2019, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU), το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως, ανακοίνωσε  ότι χάκερς παραβίασαν στο τέλος του περασμένου χρόνου την ασφάλειά του στον κυβερνοχώρο και υπέκλεψαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, περιλαμβανομένων των αριθμών των τραπεζικών λογαριασμών φοιτητών και των αριθμών των διαβατηρίων τους που αφορούν μια περίοδο 19 ετών.

Οι σχέσεις Αυστραλίας και Κίνας έχουν διαταραχθεί έντονα το τελευταίο διάστημα.

Η Καμπέρα εδώ και καιρό έχει προτείνει τη σύσταση ανεξάρτητης ομάδας ειδικών, παρόμοια με εκείνη των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, για τον εντοπισμό της πηγής της πανδημίας, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή του Πεκίνου το οποίο ήδη έχει απαντήσει μέσω απαγόρευσης εισαγωγών προϊόντων από την Καμπέρα. 

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για το αυστραλέζικο κρασί και το βοδινό. Στη διάρκεια των τεταμένων διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα το 2018, το αυστραλέζικο κρασί αντιμετώπισε καθυστερήσεις εισαγωγής στην Κίνα, ενώ ορισμένες εξαγωγές αυστραλιανού βοδινού είχαν ανασταλεί προηγουμένως για κάποιο διάστημα. 

Οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης σε αντιπαράθεση από τότε που αποκλείσθηκε από τον διαγωνισμό για την κατασκευή του δικτύου 5G στην Αυστραλία ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Huawei, με την υποψία της πιθανότητας κατασκοπείας.