8ος χρόνος, ημέρα 2475η
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022

Self test: Στο τραπέζι η κατάργηση για τους πλήρως εμβολιασμένους από τον Ιούλιο

Στο τραπέζι η κατάργηση για τους πλήρως εμβολιασμένους από τον Ιούλιο

Ανοιχτό φαίνεται ότι είναι το ενδεχόμενο κατάργησης των self tests για τους πλήρως εμβολιασμένους από τον Ιούλιο, όπως φάνηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου με εκπροσώπους των φαρμακοποιών, στην οποία ζητήθηκε η συνέχιση της δωρεάν διάθεσής τους για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, για τις ομάδες των δικαιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και των νέων 18-30 ετών, εξαιρουμένων όλων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιασθεί.

Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), αντικείμενο της συνάντησης αυτής ήταν η συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία της χώρας.

Οι κ.κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος τόνισαν για ακόμη μία φορά τη μεγάλη σημασία του προγράμματος δωρεάν διάθεσης των self-tests σε ομάδες του πληθυσμού, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά και μετάδοση του κορονοϊού και να επιτευχθεί ταχύτερα η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας. Εξήραν τη συμβολή των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκών στην επιτυχία του προγράμματος και ζήτησαν από τον ΠΦΣ τη συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ.

Για τις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αδυναμία διάθεσης από τα φαρμακεία, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Για την καλύτερη και ομαλότερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων αλλά και των φαρμακείων, ζητήθηκε από τον ΠΦΣ να καταβληθεί προσπάθεια να διατεθούν εφάπαξ 4 self tests σε κάθε δικαιούχο.Το ΔΣ του ΠΦΣ θα συνεδριάσει άμεσα προκειμένου να συζητήσει επί του ανωτέρω αιτήματος της Πολιτείας.

Αθ. Παπαθανάσης (ΠΦΣ): Ιούλιο και Αύγουστο να δοθούν πακέτα των τεσσάρων

Αναφορικά με τη δωρεάν διανομή self test από τα φαρμακεία μίλησε σήμερα στον ΑΝΤ1 ο Αθανάσιος Παπαθανάσης, μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, οι φαρμακοποιοί στήριξαν με κάθε τρόπο το μέτρο με την δωρεάν διανομή των self test. «Μας ζητήθηκε την κρίσιμη στιγμή να μοιράσουμε δωρεάν Self test και δώσαμε 30 εκατομμύρια, σε 4,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Παπαθανάσης είπε πως «μας προτάθηκε για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να συμμετάσχουμε στη διαδικασία, αλλά σε πολύ λιγότερο κόσμο», σε στοχευμένες ομάδες πληθυσμού.

Σημείωσε ότι «η πρόταση μας είναι να δίνουμε για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πακέτα των τεσσάρων στους πολίτες που τα δικαιούνται».

Σχετικά με τις αντιδράσεις από τους φαρμακευτικούς συλλόγους Αχαΐας και Αττικής, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι η πρόταση από την πολιτεία θα συζητηθεί.