Στο ναδίρ η ψυχολογία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών

Στο ναδίρ η ψυχολογία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών

Μπροστά στον φόβο να παγώσουν οι πληρωμές από τα νοικοκυριά τόσο των υποχρεώσεων τους απέναντι στο δημόσιο όσο και στις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, η κυβέρνηση αναζητά λύσεις που θα οδηγήσουν στην τόνωση της ψυχολογίας αλλά και στην διευκόλυνση των φορολογούμενων.

Η έρευνα του ΙΟΒΕ αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η αβεβαιότητα έχει διαχυθεί παντού συνεπεία της υγειονομικής κρίσης. Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται σημαντικά όπως και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους.

Το ΙΟΒΕ επισημαίνει πως «η σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, ιδίως στην Αττική, σε συνδυασμό με την αύξηση των περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία επιχειρήσεων και ευρύτερα, το διαφαινόμενο παγκοσμίως δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, θεωρείται πως αποτελούν τα βασικά αίτια αυτής της εξέλιξης στις προσδοκίες των νοικοκυριών».

Και είναι φυσιολογικό εκτιμούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών καθώς η Ελλάδα πέρασε ένα σκληρό τρίμηνο όπου οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο είχαν μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους. Δεν είναι παράλογο λοιπόν οι Έλληνες καταναλωτές βρίσκονται ψηλά στην κατάταξη ως προς τους περισσότερο απαισιόδοξους καταναλωτές στην ΕΕ και συγκεκριμένα στη 1η θέση, με την Βουλγαρία και την Κύπρο να ακολουθούν.

Ο φόβος για την επόμενη μέρα προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο που αναζητεί λύσεις. Μάλιστα οι όποιες λύσεις θα πρέπει να βρεθούν άμεσα έτσι ώστε να τεθούν σε ισχύ στα μέσα ή το αργότερο στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ήδη στο τραπέζι έχουν «πέσει» διάφορες σκέψεις όπως η επέκταση της πάγιας ρύθμισης και η αύξηση του αριθμού των δόσεων από 24 σε 48 για τις τακτικές οφειλές όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ. Και μάλιστα στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν ο φετινός φόρος εισοδήματος και ο φετινός ΕΝΦΙΑ. Ταυτόχρονα εξετάζονται νέες εκπτώσεις φόρων ώστε να αποτελέσει κίνητρο για τους φορολογούμενους να πληρώσουν γλιτώνοντας σημαντικά ποσά. Και όλα αυτά δεν γίνονται μόνο για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων αλλά και για τη στήριξη του ταμείου του κράτους που μόνο από φόρους έχει χάσει από τις αρχές του έτους περισσότερα από 3,6 δισ. ευρώ.

 Μπορεί, οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων να είναι καλύτερες σε σχέση με αυτές που είχαν κάνει στην αρχή της κρίσης αλλά αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση. Και όπως όλα δείχνουν το πιθανότερο σενάριο είναι η ύφεση της ελληνική οικονομίας το 2020 να είναι της τάξης του 9%. Ωστόσο, τα προβλήματα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που άντεξαν μέχρι σήμερα μεγεθύνονται.  

Ακόμα και τα χαμηλά επιτόκια της επιστρεπτέας προκαταβολής τους φοβίζουν, ενώ για πολλούς η πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό είναι σχεδόν αδύνατη. Είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί λίγες επιχειρήσεις κατάφεραν να μπουν στο ΤΕΠΙΧ 2. Προφανώς στην παρούσα φάση η οικονομία χρειάζεται  πιο δραστικές λύσεις που θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά να καταναλώσουν αντί να αποταμιεύουν και τις επιχειρήσεις να επενδύσουν.