Στις 3 Σεπτεμβρίου η δευτεροβάθμια δίκη για τη σύμβαση ΟΤΕ - SIEMENS του 1997

Στις 3 Σεπτεμβρίου η δευτεροβάθμια δίκη για τη σύμβαση ΟΤΕ - SIEMENS του 1997

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2021 προσδιορίστηκε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δευτεροβάθμια δίκη των κατηγορουμένων για την υπόθεση της σύμβασης 8002 που υπογράφηκε το 1997 μεταξύ του ΟΤΕ και της Siemens για την ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού.

Οι 22 καταδικασθέντες πρωτόδικα σε ποινές από 7 έως και 15 έτη κάθειρξης, θα βρεθούν στο εδώλιο ως υπαίτιοι για την διακίνηση παράνομων χρημάτων από τα αποκαλούμενα "μαύρα ταμεία" της γερμανικής εταιρείας, προκειμένου η Siemens να προτιμηθεί στο έργο, αλλά και για την πρόκληση ζημιάς στο ελληνικό Δημόσιο.

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό, σε μία δίκη που διήρκησε τρία χρόνια, με το δικαστήριο, τον Νοέμβριο του 2019, να αποφαίνεται ότι για την επίμαχη σύμβαση και προεκτάσεις της, διακινήθηκαν παράνομα χρήματα από την μητρική γερμανική εταιρεία προς στελέχη του ΟΤΕ.

Ωστόσο η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, τον Ιούλιο του 2019 και η μετατροπή της δωροδοκίας σε πλημμέλημα για τους κατηγορούμενους υπαλλήλους του ΟΤΕ, που δεν εμπίπτουν στην έννοια του δημοσίου υπαλλήλου, έφερε παραγραφές για τη συγκεκριμένη κατηγορία τόσο όσον αφορά τα πρόσωπα που έλαβαν χρήματα όσο και εκείνα, από την πλευρά του γερμανικού κολοσσού, που έδωσαν χρήματα.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους 22 από τους 54 κατηγορούμενους για το αδίκημα της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων επιβάλλοντας μάλιστα την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή των 15 ετών κάθειρξης σε πρώην στελέχη του ΟΤΕ και της Siemens, μεταξύ αυτών και στον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Συνολικά 11 πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας και της θυγατρικής της στην Ελλάδα και 6 πρώην στελέχη του ΟΤΕ καταδικάστηκαν. Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης δύο επιχειρηματίες, τους πρώην τραπεζικούς υπαλλήλους Φάνη Λυγινό, τον καταζητούμενο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ και τη σύζυγο τού επίσης καταζητούμενου πρώην στελέχους της γερμανικής εταιρείας Χρήστου Καραβέλα.

Μάλιστα στην τελευταία αλλά και σε δύο καταδικασθέντες, έναν από την Siemens και έναν από τον ΟΤΕ, οι δικαστές είχαν αρνηθεί να δώσουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους.

Μεταξύ των προσώπων που απαλλάχθηκαν είναι και το άλλοτε ισχυρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος ο οποίος βρέθηκε στο εδώλιο για την υπόθεση του 1 εκατομμυρίου μάρκων που, κατά την δικογραφία, κατευθύνθηκαν σε στελέχη του ΟΤΕ.

Τόσο η εισαγγελέας όσο και το δικαστήριο με την απόφαση του αποδέχθηκαν τον εξαρχής ισχυρισμό του κ. Τσουκάτου, πως τα χρήματα κατευθύνθηκαν στα ταμεία του κόμματος.

Έτσι ο πολιτικός, που του είχε αποδοθεί η κατηγορία της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων, απαλλάχθηκε αφού το επίμαχο ποσό δεν αφορούσε πρόσωπα στην ιεραρχία του ΟΤΕ.