Στις 25 Ιανουαρίου η έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη

Στις 25 Ιανουαρίου η έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη

«Κλείδωσε» η ημερομηνία του πρώτου ραντεβού Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο του νέου γύρου διερευνητικών επαφών των δύο χωρών που θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου.

Είχαν προηγηθεί το πρωί οι δηλώσεις Τσαβούσογλου ο οποίος είχε απευθύνει πρόσκληση στην Αθήνα για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων, όπως είπε κατά την διάρκεια από κοινού συνέντευξης τύπου με τον «ομόλογό» των κατεχομένων Tahsin Ertugruloglu στην Άγκυρα, για να ακολουθήσει απάντηση της Αθήνας ότι μέχρι εκείνη την στιγμή, δεν έχει λάβει από την τουρκική πλευρά ουδεμία επίσημη πρόσκληση.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ. 

«Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο» ήταν το μήνυμα και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επαναλαμβάνοντας ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να προσέλθει στις διερευνητικές, μόλις υπάρξει επίσημη πρόσκληση από πλευρά της Τουρκίας.

Και εξέφρασε την ελπίδα για μία γόνιμη και παραγωγική σχέση με την Τουρκία, τονίζοντας πως το 2021 μπορεί να είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις. Το μήνυμα του πρωθυπουργού κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πορτογάλο ομόλογό του, ήταν πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος με βάση το διεθνές δίκαιο και τους άγραφους κανόνες της καλής γειτονίας, επαναλαμβάνοντας ότι οι διερευνητικές επαφές θα αφορούν «το ένα και μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, και που δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο».