7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Στις 150 οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι μισές στην Αττική

Στις 150 οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι μισές στην Αττική

Για τέταρτη ημέρα τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα παρέμειναν στα επίπεδα άνω των 1.000, με την πίεση στο Σύστημα Υγείας να συνεχίζεται, αφού  αφού Ο μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι 150 ανά ημέρα πανελλαδικά, με τις μισές από αυτές (70-80) να είναι στην Αττική, όπου η πληρότητα σε απλές κλίνες φτάνει το 52%, και στις ΜΕΘ το 60%.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι υπάρχει επιδείνωση του επιδημικού φορτίου και τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια εκτιμώνται πλέον σε περισσότερα από 8.500 χιλιάδες.

Τα κρούσματα ανά ημέρα έχουν ανέλθει από 625 σε 895 και ο δείκτης θετικότητας έχει φτάσει το 2,3%. Όπως επισήμανε, τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως νέους ηλικίας 25-34 ετών, με τη διάμεση ηλικία του να διαμορφώνεται στα 43 έτη.

Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει η ενδοοικογενειακή μετάδοση, αφού οι γονείς μεταδίδουν τον ιό τόσο σε ενήλικες όσο και στα παιδιά, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν οι συγκεντρώσεις σε σπίτια, που τις περισσότερες φορές μένουν μυστικές και δεν γίνεται επίσημα ιχνηλάτηση.

«Ο χάρτης κοκκίνισε σε πολλές περιοχές» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση σήμερα, η Ελλάδα θα βρεθεί και αυτή, όπως και οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «στο κόκκινο».

Ανησυχία για Αττική, αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

Ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Αττική, αφού τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 60% την τελευταία εβδομάδα, ενώ τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 4.000.

Αύξηση παρατηρείται και στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που η κυρία Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε «έκπληξη», καθώς παρουσιάζεται «μόνο λίγες βδομάδες αφού πήρε ανάσα η περιοχή». Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στους επιδημιολόγους οι δήμοι Πατρέων και Χαλκιδέων, για τους οποίους από αύριο ισχύουναυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε από την πλευρά του ότι στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα με παράλληλη αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία που φτάνει το 50%. Επίσης η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Πρόσθεσε δε ότι είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης το προσεχές διάστημα.

«Σίγουρα δεν είμαστε στο τρίτο κύμα. Αν είμαστε στα πρόθυρα θα το ξέρουμε τις επόμενες ημέρες ανάλογα με τα στοιχεία τα οποία θα προκύψουν και θα επεξεργαστούμε» εκτίμησε κατά την ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Παρόλα αυτά, όπως τόνισε, «έχουμε επεξεργαστεί ακόμη και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια για να είμαστε έτοιμοι».

Τα μισά (και πάλι) κρούσματα στην Αττική

Οι νέες διαγνώσεις ανήλθαν σήμερα σε 1.195 με τις μισές σχεδόν (558) να εντοπίζονται στην Αττική, η οποία είναι από τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, ενώ 150 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Οι διασωληνωμένοι βρέθηκαν για μία ακόμα ημέρα πάνω από τα επίπεδα των 240.

Το τελευταίο 24ωρο, 19 ακόμα ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, ενώ παραμένει το αυξημένο το επιδημιολογικό φορτίο σε Αχαΐα, Εύβοια και Χαλκιδική.

Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή των 1.195 νέων κρουσμάτων

Στα 229 τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού στην Ελλάδα

Στα 229 έφτασαν τα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Τα νεότερα δεδομένα προκύπτουν από την γονιδιωματική ανάλυση 61 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 18-31 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας και Πύλες Εισόδου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο σύνολο των 61 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 23 δείγματα θετικά για το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7).

Συγκεκριμένα το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) ανιχνεύθηκε σε: 12 δείγματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης (4 από την κοινότητα και 8 νοσοκομειακά), 6 δείγματα από την Π.Ε. Χαλκιδικής (5 από την κοινότητα και ένα νοσοκομειακό), 1 δείγμα από την Πιερία (από την κοινότητα) και 4 από Πύλη Εισόδου. 

Συνολικά στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί 228 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα δείγμα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.