Στην ολομέλεια της Γερουσίας η απόφαση για την παραπομπή Σαλβίνι
Ιταλία - Υπόθεση Open Arms

Στην ολομέλεια της Γερουσίας η απόφαση για την παραπομπή Σαλβίνι

H αρμόδια επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας απέρριψε σήμερα το αίτημα παραπομπής σε δίκη του γραμματέα της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι για στέρηση της ελευθερίας σε 150 μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο Open Arms.

Η υπόθεση αφορά την διάσωση 150 μεταναστών και προσφύγων από το πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms, τον Αύγουστο του 2019. Ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος την συγκεκριμένη περίοδο ήταν υπουργός Εσωτερικών, καθυστέρησε επί μια εβδομάδα την αποβίβαση των διασωθέντων στην ξηρά.

Οι ιταλοί εισαγγελείς θεώρησαν ότι ο επικεφαλής της Λέγκα στέρησε την ατομική ελευθερία στους μετανάστες και πρόσφυγες και ζήτησαν από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας το «ελεύθερο» για να διεξαχθεί η δίκη. Σήμερα, όμως, το αίτημά απορρίφθηκε με 13 ψήφους κατά και 7 υπέρ.

Κατά της παραπομπής ψήφισε η κεντροδεξιά συμμαχία, ένα πρώην μέλος των Πέντε Αστέρων και ο γερουσιαστής της γερμανόφωνης μειονότητας από τον Άνω Αδίγη. Ο γραμματέας τη Λέγκα ευνοήθηκε, πάντως, και από την απόφαση του μικρού κόμματος Ζωντανή Ιταλία, του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, να μην πάρει μέρος στην ψηφοφορία. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την ολομέλεια της ιταλικής Γερουσίας (της οποίας είναι μέλος και ο ίδιος ο Σαλβίνι) με νέα ψηφοφορία, η οποία πρέπει να διεξαχθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Αν ξαναδιαμορφωθούν οι σημερινές πολιτικές ισορροπίες, είναι πολύ πιθανό ο Ιταλός πρώην υπουργός Εσωτερικών να μην καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ