Στην ατζέντα του Eurogroup η εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ από τα ANFAs

Στην ατζέντα του Eurogroup η εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ από τα ANFAs

Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup θα βρεθεί η εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ, από τις οι επιστροφές των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs), ενώ θα εξεταστεί και η έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που καταρτίστηκε από την Κομισιόν, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τις προβλεπόμενες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις.

Αναλυτικότερα, στην συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία θα ξεκινήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 16.30 ώρα Ελλάδας, θα τεθεί επί τάπητος η τρίτη δόση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στον απόηχο της δημοσιοποίησης της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 20 Μαΐου, στην οποία αναφέρεται πως «λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες από την έξαρση του κορονοϊού, η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τις προβλεπόμενες συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις».

Υπενθυμίζεται πως η δόση των 748 εκατ. ευρώ αφορά στη μεταφορά των κερδών που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα και την άρση της προσαύξησης του περιθωρίου επιτοκίου που είχε αποφασισθεί για ορισμένα δάνεια που είχε πάρει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Στη συνέχεια, το Eurogroup θα συνεδριάσει σε διευρυμένη σύνθεση – υπουργοί Οικονομικών όλων των χωρών της ΕΕ – για να συζητήσει σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην ΕΕ και τα μέτρα στήριξης της ανάκαμψης της οικονομίας της.