Στην Αττάλεια το Oruc Reis - Δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex

Στην Αττάλεια το Oruc Reis - Δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex

Μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα παράνομων ερευνών, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis επέστρεψε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο λιμάνι της Αττάλειας, αφού δεν ανανεώθηκε η σχετική Navtex που έληγε το βράδυ της Κυριακής.

Γύρω στις 9 μ.μ. της Κυριακής, το Oruc Reis βγήκε από την περιοχή που είχε δεσμεύσει η Τουρκία με παράνομη Navtex και αύξησε ταχύτητα, κατευθυνόμενος προς τις νότιες ακτές της Τουρκίας.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνόδευαν επίσης τα πλοία Αταμάν και Τζένγκις Χαν.

Το Oruc Reis έπλεε από τις 12 Οκτωβρίου σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, πραγματοποιώντας σεισμικές έρευνες, όπως υποστήριζαν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σημειώνεται πως το τουρκικό ερευνητικό επέστρεψε στην Αττάλεια, ενώ απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Το Oruc Reis είχε επίσης αποσυρθεί από το Αιγαίο λίγο καιρό πριν από προηγούμενο Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ασκηθεί «διπλωματία». Αλλά η Άγκυρα το έστειλε εκ νέου να διενεργήσει έρευνες, ενοχλημένη από τα αποτελέσματα εκείνης της Συνόδου, ως χθες 29η Νοεμβρίου.

Το Marine Traffic εμφανίζει το Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας:

Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε αποστολή που άρχισε τη 10η Αυγούστου.

«Το πλοίο μας, το οποίο συνέλεξε 10.995 χλμ 2D σεισμικών δεδομένων, επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας», ανέφερε το υπουργείο μέσω Twitter.