Στενεύει ο κλοιός για τον Ελβετό μεγαλοτραπεζίτη του Τσαβισμού

Στενεύει ο κλοιός για τον Ελβετό μεγαλοτραπεζίτη του Τσαβισμού

Φαίνεται ότι τις ελβετικές τράπεζες δεν επιλέγουν μόνο επιχειρηματίες και ισχυροί παράγοντες της Δύσης για την ασφάλεια των χρημάτων τους αλλά και άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι πρεσβεύουν τον σοσιαλισμό όπως οι μεγαλοπαράγοντες του καθεστώτος της Βενεζουέλας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ελβετίας (FINMA) ανακοίνωσε την επιβολή «σοβαρών» περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων της τράπεζας Julius Baer λόγω δοσοληψιών με το καθεστώς της Βενεζουέλας την περίοδο 2009-2018 και το σκάνδαλο της ποδοσφαιρικής αρχής FIFA.

Η τράπεζα ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι θα διεξάγει εσωτερική έρευνα με την ονομασία «Πρότζεκτ Άτλας», για κεφάλαια που εμπλέκονται στο σχέδιο επέκτασης με επίκεντρο την Λατινική Αμερική του οποίου την εποπτεία είχε ο Μπόρις Κολάρντι. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Julius Baer αποχώρησε το 2017 για την Pictet ενώ το ίδιο διάστημα έχουν φύγει τουλάχιστον δέκα σημαντικά στελέχη σχετιζόμενα με τον Κολάρντι.

Το γεγονός ότι η θητεία του πανίσχυρου πρώην CEO συνέπεσε τόσο με την επέκταση της τράπεζας στη Λατινική Αμερική όσο και τις δοσοληψίες με το καθεστώς έχει κάνει τις αμερικανικές αρχές να μελετούν διεξοδικά το περίπλοκο αυτό δίκτυο.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται δύο χρόνια αφότου ένα άλλο στέλεχος της ίδιας τράπεζας ομολόγησε ότι είχε ξεπλύνει κεφάλαια αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προερχόμενα από τα ταμεία της Petróleos de Venezuela, κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Συγκεκριμένα, η ομολογία του Ματίας Κρουλ αποτέλεσε την θρυαλλίδα εξελίξεων ώστε οι Αμερικανοί εισαγγελείς να κατασχέσουν πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια, βίλες και άλλα πολυτελή αντικείμενα μεταξύ των οποίων και άλογα κούρσας. Την ίδια περίοδο μάλιστα, η Julius Baer έκλεισε το γραφείο με έδρα τον Παναμά.

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Miami Herald ένας από τους ανθρώπους που προτιμούσαν την ελβετική τράπεζα ήταν ο Αλεχάντρο Αντράντε, πρώην στρατιωτικός και Υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2007-2010. 

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι ένα μπλογκ το Inside Paradeplatz με εσωτερική γνώση προσώπων και πραγμάτων στους κύκλους των ελβετικών τραπεζών είχε τίτλο προ δύο εβδομάδων «Τσάο Μπόρις». Το μπλογκ προανήγγειλε μεταξύ άλλων ότι οι μέρες του μεγαλοτραπεζίτη είναι μετρημένες...