Στενές επαφές Τσαβούσογλου - Μπορέλ για το μέλλον της Βενεζουέλας

Στενές επαφές Τσαβούσογλου - Μπορέλ για το μέλλον της Βενεζουέλας

Η ανακοίνωση του καθεστώτος Μαδούρο σύμφωνα με την οποία καλεί τον ΟΗΕ και την ΕΕ να στείλουν παρατηρητές στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου, φαίνεται πως έχει αρκετό (διπλωματικό) παρασκήνιο με τουρκική μάλιστα εμπλοκή.

«Σας ενημερώνουμε ότι στείλαμε στον (γενικό γραμματέα του ΟΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες και τον (επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας) Ζοσέπ Μπορέλ επιστολή (…) επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση στον ΟΗΕ και την ΕΕ να συμμετάσχουν ως παρατηρητές» στις βουλευτικές εκλογές, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάνσα στο Twitter.

Η πρόσκληση αυτή έγινε μία ημέρα αφού ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έδωσε χάρη σε περίπου 100 διαφωνούντες, ανάμεσά τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και συνεργάτες του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της χώρας.

Στο μεταξύ ο δύο φορές υποψήφιος για την προεδρία και πρώην κυβερνήτης της πολιτείας Μιράντα Ενρίκε Καπρίλες δήλωσε ότι η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα πρέπει να σταματήσει «να παίζει την κυβέρνηση» και να αρχίσει να επικεντρώνεται στις εκλογές, σε μια σπάνια δημόσια επίκριση της παράλληλης κυβέρνησης του Γκουαϊδό.

Ο Καπρίλες και ο επίσης βουλευτής της αντιπολίτευσης Στάλιν Γκονσάλες συζητούν με την κυβέρνηση για το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στις βουλευτικές εκλογές, παρά το γεγονός ότι ο Γκουαϊδό στηρίζει το μποϊκοτάζ των εκλογών, ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση.

Ο Καπρίλες πρόσθεσε εξάλλου ότι συζητά με την κυβέρνηση Μαδούρο για τους όρους διεξαγωγής των εκλογών και τόνισε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να διασφαλίσει βασικούς όρους για την ψηφοφορία. Μέσα προσκείμενα στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας υποστηρίζουν ότι ο Μαδούρο ανακοίνωσε την αμνηστία μετά από συζητήσεις με τον Καπρίλες.

Κάπου εδώ έρχεται η εμπλοκή της Τουρκίας της οποίας ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε από την Αλγερία όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη ότι συζητά μαζί με τον Ζοζέπ Μπορέλ, την αντιπολίτευση και τον Μαδούρο για το μέλλον της χώρας. Από την αρχή της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε μετά την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της χώρας τον Ιανουάριο του 2019, η Τουρκία έχει σταθεί με κάθε τρόπο στο πλευρό του Νικόλας Μαδούρο, όπως άλλωστε και η Ρωσία. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Star και την ιστοσελίδα Anahaber, o Τσαβούσογλου συζητά τόσο με Ενρίκε Καπρίλες όσο και με τον Στάλιν Γκονζάλες, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στον Χουάν Γκουαϊδό τον οποίο έχουν αναγνωρίσει περίπου 50 κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ. «Συζητήσαμε το θέμα με τον Ζοζέπ Μπορέλ και παρακολουθούμε την κατάσταση. Θα κάνουμε το καλύτερο για να γίνουν οι εκλογές» είπε ο Τσαβούσογλου, χωρίς να υπάρξει διάψευση από τον Ζοζεπ Μπορέλ.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα ο Τσαβούσογλου είχε βρεθεί στην Βενεζουέλα μετά από συνάντηση που είχε στην Δομινικανή Δημοκρατία με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μάικ Πομπεο.  

Η Ουάσινγκτον έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι συνεχίζει να στηρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό, ενώ η ΕΕ δια στόματος Μπορέλ δήλωσε τον Ιούνιο ότι στηρίζει και αυτή τον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας. Εν τούτοις οι δηλώσεις Τσαβούσογλου και οι συζητήσεις που υποστηρίζει ότι είχε με τον Ισπανό αξιωματούχο της ΕΕ για την Βενεζουέλα φαίνεται πως «θολώνουν τα νερά» σε μια κρίσιμη καμπή για το μέλλον της χώρας της Λατινικής Αμερικής.