Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε σήμερα τη συνάντηση που είχε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, κατά την οποία ο Τζον Σάλιβαν φέρεται να ζήτησε από το Κρεμλίνο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να επιτρέψει την προξενική βοήθεια σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, ο Νεντ Πράις, δήλωσε πως είναι «απολύτως απαράδεκτο» να μην επιτρέπεται στις ΗΠΑ η προξενική βοήθεια σε Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στη Ρωσία.

Ανέφερε ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις στην υπόθεση της μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, η οποία συνελήφθη τον περασμένο μήνα στη Ρωσία για κατοχή φιαλιδίων ατμίσματος που περιείχαν χασισέλαιο. Μέχρι σήμερα δεν έχει επιτραπεί η παροχή προξενικής βοήθειας στην Αμερικανίδα αθλήτρια, σημείωσε ο Πράις.

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι κάλεσε τον πρέσβη των ΗΠΑ και τον προειδοποίησε ότι ο χαρακτηρισμός του Τζο Μπάιντεν για τον Πούτιν (σ.σ. «εγκληματίας πολέμου») έχει φέρει τις σχέσεις των δύο χωρών στα πρόθυρα της διακοπής.

«Είναι πολύ υποκριτικό να ακούς μια χώρα να μιλάει για «ανάρμοστα σχόλια» όταν η ίδια εμπλέκεται σε μαζική σφαγή, περιλαμβανομένων επιδρομών και επιθέσεων που έχουν προκαλέσει θανάτους αμάχων», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαβάστε ακόμα

Μόσχα: Στα όρια της διακοπής οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας