Μόσχα: Στα όρια της διακοπής οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Μόσχα: Στα όρια της διακοπής οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Στα όρια της διακοπής βρίσκονται οι διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ, αναφέρει η Μόσχα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Μόσχα, επιδίδοντας του επίσημη διαμαρτυρία για τα προ ημερών σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν. Σύμφωνα με τη Μόσχα οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στα όρια να διακοπούν.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν για να του πει ότι τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ώθησαν τις διμερείς σχέσεις στο όριο διακοπής τους. Σύμφωνα με τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης το ρωσικό ΥΠΕΞ επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία για τους χαρακτηρισμούς.

«Τέτοιες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, είναι ανάξιες ενός πολιτικού τόσο υψηλού βαθμού και έφεραν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις στα πρόθυρα ρήξης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο είπε επίσης στον Σάλιβαν ότι οι εχθρικές ενέργειες κατά της Ρωσίας θα λάβουν «αποφασιστική και σταθερή απάντηση».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου» και «δολοφόνος δικτάτορα» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο ΛευκόΟίκο ο Μπάιντεν. «Νομίζω ότι είναι εγκληματίας πολέμου», σημείωσε χαρακτηριστικά. Οι δηλώσεις του πρόεδρου των ΗΠΑ έγιναν λίγα λεπτά μετά τον βομβαρδισμό καταφύγιου αμάχων στη Μαριούπολη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο χαρακτηρισμός του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν ως εγκληματία πολέμου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική», ήταν η πρώτη αντίδραση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Για πρώτη φορά ο Μπάιντεν, έκανε συγκεκριμένη αναφορά για «εγκλήματα πολέμου» που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να επικαλούνται τις συνεχιζόμενες έρευνες για το εάν αυτός ο όρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα με το CNN οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι βρίσκονται σε εξέλιξη θηριωδίες και ότι η σκόπιμη στόχευση αμάχων θα συνιστούσε εγκλήματα πολέμου.

«Οι δηλώσεις του Προέδρου μιλούν από μόνες τους», δήλωσε στη συνέχεια η εκπρόσωπος Τύπου Τζεν Ψάκι. Είπε ότι ο Μπάιντεν «μιλούσε από καρδιάς» και γνωστοποίησε ότι βρίσκεται εν εξελίξει έρευνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για εγκλήματα πολέμου.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν ενόχλησαν σφοδρά την Ρωσική ηγεσία και αυτό φάνηκε σε μεταγενέστερες δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου ο οποίος χαρακτήρισε το σχολιασμό «προσωπικές προσβολές» και επεσήμανε ότι οι δηλώσεις του φαίνεται ότι προκλήθηκαν από τον εκνευρισμό, την κούραση και το γεγονός πως ξεχνά.

«Ακούμε και βλέπουμε δηλώσεις που στην πραγματικότητα είναι προσωπικές προσβολές εναντίον του προέδρου Πούτιν», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, στους δημοσιογράφους.

«Με δεδομένο τον εκνευρισμό του Μπάιντεν, την κούρασή του και το γεγονός ότι μερικές φορές ξεχνά, γεγονός που τον οδηγεί να κάνει επιθετικές δηλώσεις, δεν θα κάνουμε σκληρές εκτιμήσεις ώστε να μην προκαλέσουμε περισσότερη επιθετικότητα», πρόσθεσε.