7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

ΣτΕ: Υποχρεωτική η διενέργεια self test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

ΣτΕ: Υποχρεωτική η διενέργεια self test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

Το δημόσιο συμφέρον υπαγορεύει την ανάγκη για διενέργεια υποχρεωτικών self test στα σχολεία, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς έκρινε με απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας προσφυγή κατά της υπουργικής απόφασης για υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο. «Το μέτρο εξυπηρετεί επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος», έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 50 γονείς μαθητών και εκπαιδευτικοί και ζητούσαν να ανασταλεί η από 18.5.2021 υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του δωρεάν υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου από COVID-19 σε μαθητές και μαθήτριες, αλλά και στους εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 135/2021 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών (πρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια η πάρεδρος Δήμητρα Μαυροπόδη) απέρριψε όλους τους λόγους που προέβαλαν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

Στην δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι «το επίδικο μέτρο εξυπηρετεί επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, συνιστάμενοι στην προστασία της δημόσιας υγείας κατά την (πρόσφατη) επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων υπό συνθήκες πανδημίας, οι οποίοι κωλύουν την χορήγηση της αιτουμένης αναστολής».

 Πάντως, η κύρια αίτηση ακύρωσης των γονέων και εκπαιδευτικών έχει συζητηθεί ήδη στο ΣτΕ (22 Ιουνίου 2021) και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ