Σταθεροποιούνται τα κρούσματα, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι - Σενάρια για 3ο και 4ο κύμα

Σταθεροποιούνται τα κρούσματα, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι - Σενάρια για 3ο και 4ο κύμα

Σταθεροποιείται ο αριθμός των κρουσμάτων, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι - Τα σενάρια για 3ο και 4ο κύμα

Από την μια πλευρά ο δείκτης μεταδοτικότητας μειώνεται με την μέση ηλικία όσων νοσούν να έχει πέσει στα 39 έτη. Από την άλλη πλευρά ο αριθμός όσων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στις εντατικές, αυξάνεται, ενώ κάποιοι επιδημιολόγοι δεν αποκλείουν ένα τρίτο, τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Τα πράγματα δείχνουν καλύτερα απ’ ότι στα μέσα Αυγούστου, ουδείς ωστόσο μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί όταν θα ξεκινήσουν για τα καλά τα σχολεία.

Σε αυτή την φάση βρίσκεται η επιδημιολογική κατάσταση στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου. Τα ερωτήματα είναι πολλά, απαντήσεις όμως δεν υπάρχουν.

Από την μια πλευρά έχουμε επιπέδωση της καμπύλης με μέσον όρο κρουσμάτων κοντά στα 200 την τελευταία εβδομάδα. Σήμερα ανακοινώθηκαν 187 νέα, ένας ακόμη θάνατος, ενώ οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχουν φτάσει τους 40 έναντι ενός μέσου όρου 23,4 για την εβδομάδα 5-20 Αυγούστου.

Αλλά, ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας υποχωρεί συνεχώς, έχοντας πέσει στο 0,79 από 0,85 την περασμένη εβδομάδα και άρα θα περίμενε κανείς ότι η επιδημία θα άρχιζε να φθίνει. Κάτι τέτοιο όμως ακόμη δεν παρατηρείται. 

Αντίθετα τις τελευταίες εβδομάδες διατηρείται ένας σταθερός ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων λίγο κάτω ή λίγο πάνω από 200. Το καλό σενάριο είναι όσο περισσότερο θα επιδρούν τα μέτρα, ο αριθμός αυτός να υποχωρεί. Το κακό προβλέπει ότι όταν στις 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία, αυτά να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής της λοίμωξης. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι σημαντικό, τα παιδιά να φορούν μάσκες στα σχολεία παντού, όπως λένε οι ειδικοί. Κρίσιμος δείκτης είναι φυσικά ο δείκτης των διασωληνωμένων ασθενών. Αν οι αριθμοί τους συνεχίσουν να αυξάνονται, τότε όσο θα οδεύουμε προς το χειμώνα η εικόνα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα δυσκολεύει. 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για 3ο, 4ο, 5ο κύμα

Στο μεταξύ οι ειδικοί δεν αποκλείουν ένα τρίτο, τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, όπως ανέφερε στο πρακτορείο FM ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδεχόμενο αυτό είναι πιθανό, παρ’ ότι η επιδημιολογική καμπύλη παρουσιάζει για περίπου 20 μέρες μία σταθεροποιητική τάση, γεγονός που τον κάνει να ευελπιστεί ότι θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων μέσα στο Σεπτέμβριο. Δείγμα ότι το τελευταίο που χρειάζεται είναι εφησυχασμός. Ο ίδιος μάλιστα δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα αυξημένα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές φιλοξενίας, για τις οποίες όπως, λέει θα ληφθούν μέτρα.

Σχετικά με την πληρότητα των κλινών σε ΜΕΘ, ο κ. Παρασκευής αναφέρει ότι είναι περίπου 30% σε Αττική και Θεσσαλονίκη. «Κάτι το οποίο μας προκαλεί αισιοδοξία, ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα επερχόμενο τρίτο κύμα το φθινόπωρο ή το χειμώνα, αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεχτικοί, γιατί αν αυξηθεί απότομα και πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων, ανάλογα θα αυξηθούν και τα ποσοστά πληρότητας και θα μειωθεί η δυνατότητα διαχείρισης τους».

Για τους ασυμπτωματικούς, που από την αρχή της πανδημίας, όλες οι μελέτες μοντελοποίησης δείχνουν ότι μεταδίδουν, ο καθηγητής επισημαίνει ότι σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη εκτιμάται ότι είναι περίπου το ¼ των συνολικών κρουσμάτων. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουμε γύρω στις 3000 διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα. Ενδεχομένως τα πραγματικά να είναι τάξης μεγέθους γύρω στις 10.000».

187 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, 40 οι διασωληνωμένοι - 31 εισαγόμενα, 68 στην Αττική

Συνολικά  187 νέα κρούσματα του κορονοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.386, ενώ 40 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

2219 (19.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4970 (43.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων  είναι 70 ετών. 10 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 157 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

2219 (19.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4970 (43.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων  είναι 70 ετών. 10 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 157 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Επιπροσθέτως, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 280 θανάτους συνολικά στη χώρα. 103 (36.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Από τα 187 επιπλέον κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, τα 156 είναι εγχώρια και από αυτά, τα 28 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τα 23 συνδέονται με συρροές.

      Αναλυτικότερα:

- 27 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 68 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 10 συνδέονται με συρροές, ενώ 19 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορίνθου

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων  4 συνδέονται με συρροή και 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

- 7 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

 Διαβάστε επίσης:

Γκ. Μαγιορκίνης: Φόβοι για έξαρση κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, με την επιστροφή από διακοπές

Δ. Παρασκευής: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτο, τέταρτο και πέμπτο κύμα