Σταθερά υψηλά στα 1.630 τα κρούσματα, κορυφώνεται η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής
Κορονοϊός

Σταθερά υψηλά στα 1.630 τα κρούσματα, κορυφώνεται η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής

Στο πολύ υψηλό επίπεδο των 1.630 παρέμειναν και το τελευταίο εικοσιτετράωρο τα κρούσματα, εκ των οποίων τα μισά μόνο στην Αττική (815), γεγονός που ενισχύσει τις ασφυκτικές πιέσεις στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.

Τις τελευταίες ώρες τα εισιτήρια στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αγγίζουν ιστορικά υψηλά, χθες έφτασαν τις 220 και πανελλαδικά ξεπέρασαν τις 300, η κατάσταση προς ώρας θεωρείται ελεγχόμενη, ωστόσο η τάση είναι αυξητική.

Έκτακτη σύσκεψη σήμερα στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ κατέληξε στην απόφαση παραχώρησης ακόμη 70 κλινών ΜΕΘ για τις ανάγκες της επιδημίας που θα δίδονται σταδιακά τις επόμενες ημέρες.

Κρισιμότερος δείκτης αυτός των διασωληνωμένων που χθες ήταν 371 και σήμερα 379, ενώ, το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 29 θάνατοι. «Η τρέχουσα πίεση ίσως είναι η μεγαλύτερη, από την άποψη εισαγωγών, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική από την αρχή της πανδημίας», είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Αττικόν, Στέλιος Λουκίδης.

Στην τελευταία εφημερία το εν λόγω νοσοκομείο έφτασε τις 40 εισαγωγές, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και από τον Ευαγγελισμό, επομένως αν σε δυο μεγάλα νοσοκομεία οι εισαγωγές είναι 80-100 την ημέρα, είναι ένας μεγάλος αριθμός, σύμφωνα με τον ίδιο. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι έχει μειωθεί κατά πολύ ο μέσος όρος ηλικίας των εισαγωγών, γεγονός που δείχνει ότι το εμβόλιο δουλεύει πολύ καλά στους άνω των 80 ετών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σταθερά ψηλά για ακόμη μια μέρα παραμένουν τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας (1.630), τη στιγμή οι διασωληνωμένοι (379) συνεχίζουν να αυξάνονται πιέζοντας το σύστημα υγείας, ενώ και οι θάνατοι (29) έχουν πάρει ανοδική τάση τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Σημειώνεται πως η Αττική (815) συνεχίζει να έχει την πρωτιά στην κατανομή των κρουσμάτων, καθώς συγκεντρώνει για μια ακόμα φορά σχεδόν τα μισά κρούσματα της χώρας. 

Στο κόκκινο βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη με 202 κρούσματα, ενώ ακολουθεί η  Αχαΐα με 64 αντιστοίχως.

 Πιο αναλυτικά: 

Συγκεκριμένα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.630, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 189.831 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 52 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.550 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.468 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 379 (71.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.338 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 346 (ημερήσια μεταβολή +28.15%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 285 ασθενείς.

Hλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

Διαβάστε ακόμα:

Β. Κικίλιας: Ξεπεράσαμε τους 850.000 εμβολιασμούς

Η παράταση του lockdown κόβει πόρους αλλά σώζει ζωές

Τέλος άνοιξης το πρώτο «τείχος» ανοσίας - 12+1 ερωτήσεις για τους εμβολιασμούς

Στ. Λουκίδης: Δεχόμαστε τη μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ από αρχή της πανδημίας

Άνοιγμα της αγοράς πιθανώς από 16 Μαρτίου, η ελπίδα των εμβολίων

Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ- Ακόμη 70 κλίνες στη «μάχη» για τον κορονοϊό