Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ- Ακόμη 70 κλίνες στη «μάχη» για τον κορονοϊό

Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ- Ακόμη 70 κλίνες στη «μάχη» για τον κορονοϊό

Ασφυκτική είναι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού με τα στοιχεία να δείχνουν ότι καθημερινά καταγράφονται 300 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. 

Συγκεκριμένα χτες οι εισαγωγές στην Αττική έφτασαν τις 220 και τις 150 στην υπόλοιπη επικράτεια. Η κατάσταση θεωρείται ακόμα ελεγχόμενη, ωστόσο είναι μεγάλη η αγωνία και για ασθενείς και για τους υγειονομικούς.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της επιτροπής επιχειρησιακής διαχείρισης της πανδημίας στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, λόγω του μεγάλου αριθμού εισαγωγών κατά τη χθεσινή εφημερία σε νοσοκομεία και της Αττικής αλλά και της περιφέρειας.

Στην έκτακτη επιχειρησιακή σύσκεψη που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου αποφασίστηκε η παραχώρηση ακόμη 70 κλινών ΜΕΘ για τις ανάγκες της επιδημίας που θα δίδονται σταδιακά τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, θα παραχωρηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με λοίμωξη λόγω κορονοϊού άλλες 12 κλίνες ΜΕΘ από τον Ευαγγελισμό, 9 από την Αγία Όλγα, 14 από τον Ερυθρό Σταυρό και από το ΚΑΤ, καθώς επίσης από το Αττικόν και το Τζάνειο. Συνολικά, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 στην Αττική, θα ανέλθουν στις 340.

Στη σύσκεψη με επικεφαλής τον ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο Διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης, ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός και η Υπεύθυνη Συντονίστρια της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ Ιατρός Αναστασία Ζυγούρα.

Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο 24ωρο ανακοινώθηκαν 1.790 κρούσματα στη χώρα μας, ενώ είχαμε 29 θανάτους συνολικά 6.439 νεκρούς. Επίσης 371 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Καμπανάκι για την κατάσταση στο ΕΣΥ έκρουσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Αττικόν, Στέλιος Λουκίδης, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ, σημειώνει ότι «ίσως είναι η πιο μεγάλη πίεση, από την άποψη εισαγωγών, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική από την αρχή της πανδημίας». 

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι στην τελευταία εφημερία το νοσοκομείο Αττικόν έφτασε τις 40 εισαγωγές. «Εφημερεύαμε μαζί με τον Ευαγγελισμό και καταλαβαίνετε ότι αν σε δυο μεγάλα νοσοκομεία οι εισαγωγές είναι 80-100 την ημέρα, είναι ένας μεγάλος αριθμός. Αυτές οι εισαγωγές μπαίνουν όλες σε κλινικές Covid, πράγμα που σημαίνει ότι εμείς πρέπει στις επόμενες ημέρες να προσπαθήσουμε να σταθεροποιήσουμε τους αρρώστους και να αποφύγουμε τις εισαγωγές στις ΜΕΘ», τονίζει ο κ. Λουκίδης.

Αξίζει να επισημανθεί πως η σύσκεψη πραγματοποιείται με στόχο τον έλεγχο αλλά και τον βέλτιστο συντονισμό των σημερινών εφημεριών των υγειονομικών σχηματισμών του λεκανοπεδίου Αττικής και για αυτόν τον λόγο θα συνδυαστεί με ταυτόχρονη τηλεδιάσκεψη με όλους τους διοικητές των Νοσοκομείων της 1ης και 2ης ΥΠΕ.