Σταθερά ψηλά τα κρούσματα στην Αττική, συναγερμός σε Γηροκομείο στον Αγ. Πεντελεήμονα

Σταθερά ψηλά τα κρούσματα στην Αττική, συναγερμός σε Γηροκομείο στον Αγ. Πεντελεήμονα

Τα κρούσματα στην Αττική επιμένουν. Καθημερινά ανιχνεύονται σταθερά κοντά στα 200, όλα δείχνουν ότι ο μήνας θα κλείσει με πάνω από 4.000 κι όλα αυτά ενώ απομένουν μερικά εικοσιτετράωρα πριν συμπληρωθούν οι δύο εβδομάδες από την ανακοίνωση του πρώτου πακέτου μέτρων, οπότε και θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για την αποτελεσματικότητα τους.

Έτερες πηγές ανησυχίας συνιστούν οι κλειστές δομές και τα γηροκομεία, όπως η περίπτωση του οίκου ευγηρίας στο κέντρο της Αθήνας, στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου αργά το απόγευμα σήμερα εντοπίστηκαν δεκάδες νέα κρούσματα.

Έπειτα από έλεγχο που έκανε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το οποίο πήρε δείγματα από 70 άτομα, εντοπίστηκαν συνολικά 35 κρούσματα. Αποτέλεσμα ήταν να αποκλειστεί το γηροκομείο στο οποίο και έφτασαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Το περιστατικό δείχνει πόσο ρευστή είναι ακόμη η εικόνα στην Αττική. Και εξηγεί γιατί η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων επεξεργάζεται σχέδια νέων περιοριστικών μέτρων καθώς με το νέο ρεκόρ που καταγράφηκε και χθες καταλήγουμε σε σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων στα 300 την ημέρα.

Tα πρόσθετα μέτρα στρέφονται κυρίως σε περισσότερους ελέγχους, γρήγορα τεστ, απομόνωση νέων περιστατικών και εστίαση σε ειδικές ομάδες πληθυσμού με αυξημένο ιικό φορτίο, προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση του ιού στην κοινωνία. Όσο για την μικρή πτωτική πορεία που καταγράφηκε τις αμέσως προηγούμενες ημέρες σε πάνω από 250 κρούσματα την ημέρα, δεν αποτελεί δείγμα ικανό να οδηγήσει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα εξαιτίας της δυναμικής της πανδημίας. Έτσι, οι ειδικοί κρίνουν απαραίτητο να ολοκληρωθεί το 14ημερο πριν καταλήξουμε στο τι άλλο πρέπει να γίνει.

354 νέα κρούσματα, τα 195 στην Αττική - 78 διασωληνωμένοι

Σε 354 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Επίκεντρο της πανδημίας συνεχίζει να αποτελεί η Αττική, όπου καταγράφηκαν περισσότερα από μισά νέα κρούσματα και συγκεκριμένα τα 195,

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.475, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες, ενώ τα 2.927 (15.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.598 (41.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 78 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τους τα 69 έτη. Οι 22 (28.2%) εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Την ίδια ώρα, συνολικά 212 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, το τελευταίο 24ωρα είχαμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 391 θανάτους συνολικά στη χώρα. 144 (36.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.