Σταϊκούρας: Υψηλότερος σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση ο πληθωρισμός εφέτος

Σταϊκούρας: Υψηλότερος σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση ο πληθωρισμός εφέτος

Σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την εκτίμηση που έχει καταγραφεί στον προϋπολογισμό αναμένεται να κινηθεί ο πληθωρισμός εφέτος σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Μιλώντας στο Realfm, εκτίμησε πως ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα και θα διαμορφωθεί στο 1,5%-2% στο σύνολο του έτους, έναντι πρόβλεψης για 1% στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο.

Για το πρώτο τρίμηνο η άνοδος του δείκτη υπολογίζεται σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα περίπου στο 5%, ενώ εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει αποκλιμάκωση. Ο ίδιος επεσήμανε ότι πρόκειται για το βασικό σενάριο και ευχήθηκε να μην υπάρχουν εντάσεις στο γεωπολιτικό πεδίο στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας, οι οποίες θα επιτείνουν το πρόβλημα.

Ο ΥΠΟΙΚ για μία ακόμα φορά επεσήμανε ότι οι αποφάσεις σε σχέση με τα μέτρα στήριξης θα ληφθούν με βάση τα δημοσιονομικά έσοδα. «Σαφέστατα» ήταν απάντηση στο αν θα ληφθούν πιο πολλά μέτρα στήριξης. Αλλά, εξήγησε, πως «με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχουν αλλαγές» στην πολιτική των μέτρων στήριξης. Αν ωστόσο υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο των κρίσεων ανάλογα και με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα εξεταστεί τι μέτρα μπορεί να ληφθούν.

Ξεκαθάρισε πάντως πως «πρέπει να μειωθεί το έλλειμμα» που προκάλεσαν τα μέτρα στήριξης τη προηγούμενη 2ετία αλλά και να ευθυγραμμιστεί η πολιτική με την επιστροφή σε πλεονάσματα και στην πιθανή άνοδο των επιτοκίων.

Στο πεδίο των μέτρων κάλυψης του ενεργειακού κόστους περιέγραψε μεταξύ άλλων τη διαπραγμάτευση για αύξηση στο 75% της επιδότησης στις περισσότερο ευάλωτες στις υψηλές τιμές ενέργειας επιχειρήσεις.

Για το ΦΠΑ στα τρόφιμα ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως έχει εξεταστεί το θέμα και «όλα τα αξιολογούμε, θα δούμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες». Λέγοντας πως «δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια» για παρεμβάσεις, αλλά όταν προκύπτουν «τα μοιράζουμε με κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

Είπε πως η μεγάλη εικόνα είναι «εξαιρετικά ικανοποιητική» και οι προοπτικές είναι ευοίωνες για την οικονομία, αναφερόμενος στις χθεσινές προβλέψεις του ΙΟΒΕ για την πορεία του ΑΕΠ. «Όμως η εικόνα πρόσκαιρα θολώνει λόγω των δίδυμων κρίσεων» αλλά «δεν ξεθωριάζει γιατί υπάρχουν ισχυρά θεμέλια».

Αναφέρθηκε στις παρατάσεις που υπήρχαν για την είσπραξη εσόδων τον Ιανουάριο λόγω της κακοκαιρίας, αλλά και στις παρατάσεις στις δόσεις και στην νέα αποζημίωση ειδικού σκοπού. Εξηγώντας έτσι τις πιέσεις στα έσοδα του Ιανουαρίου. Επίσης λόγω των φαινομένων η λειτουργία της οικονομίας επηρεάστηκε. Ο κ. Σταϊκούρας δεν απέκλεισε και μία ακόμα επανεξέταση στην Επιστρεπτέα προκαταβολή αν υπάρξουν «αναποδιές».