7ος χρόνος, ημέρα 2224η
Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021

Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει περίπτωση lockdown - Μειωμένος και σε 10 με 12 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ το 2022

Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει περίπτωση lockdown - Μειωμένος και σε 10 με 12 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ το 2022
Φωτό Αρχείου

Τη σταθερή θέση της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει περίπτωση lockdown επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι «θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί και το 2022 και στο μέτωπο της πανδημίας και στην ενεργειακή κρίση», επισημαίνοντας πως «ότι περίσσευμα υπάρχει διατίθεται στους πολίτες».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι επαρκή και ασφαλή για να ανταποκριθούν υπό προϋποθέσεις σε όποιες κρίσεις υπάρχουν η προκύψουν.

Για τον ΕΝΦΙΑ του 2022 ανέφερε ότι θα αρχίσει να πληρώνεται από τον ερχόμενο Μάρτιο σε 10 ή 12 δόσεις, προσθέτοντας πως «προσδοκούμε οι περισσότεροι πολίτες να πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ καθώς έχουμε εντάξει στον προϋπολογισμό μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 60 εκ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Κάλεσε επίσης του πολίτες να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους για τη ρύθμιση του ιδιωτικού τους χρέους σε τράπεζες και ΑΑΔΕ, μέσω του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ήδη όπως ανέφερε ολοκληρώθηκαν χθες οι πρώτες 24 περιπτώσεις και οι ρυθμίσεις είναι σημαντικά βελτιωμένες για τον πολίτη. Επισήμανε ότι συνολικά τα χρήματα προ την κοινωνία για να βοηθηθεί εξαιτίας της πανδημίας ανέρχονται σε 43,3 δισ. ευρώ από το 2020 μέχρι το 2022, χρήματα που δανείστηκε η χωρά με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Ο κ.Σταικούρας ανέφερε ότι το έλλειμμα για το 2021 θα είναι 7% ή 13 δισ. ευρώ. Το συνολικό χρέος της χώρας ανέρχεται στο 200% του ΑΕΠ ή σε 350 δισ. ευρώ.

Εκτίμηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το 2022 να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς μέτρα λιτότητας αλλά μέσα από την ανάπτυξη. Σημείωσε ότι από το '23 θα υπάρχουν στόχοι.