Στα χέρια του Πρωθυπουργού η «πρώτη κατοικία»

Στα χέρια του Πρωθυπουργού η «πρώτη κατοικία»

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη οι αποφάσεις για την παράταση ή όχι του ισχύοντος πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα έχει διαμηνύσει στους θεσμούς ότι είτε θα αποφασίσουν παράταση είτε θα προωθηθεί στη Βουλή το ελληνικό σχέδιο που προβλέπει επιδότηση δόσεων στεγαστικών δανείων  από το Κράτος προ πτώχευσης και αγορά σπιτιού από κρατικό οργανισμό μετά την πτώχευση και ενοικίαση στο δανειολήπτη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται την Πέμπτη να παρουσιάσει στη Βουλή το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο ως γνωστό εκπνέει στις 30 Απριλίου. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε χθες ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει στους  θεσμούς την επιχειρηματολογία για το τι πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν προκύψει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την υγειονομικής κρίσης υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση «την κατάλληλη στιγμή θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα με κοινωνική ευαισθησία».

Εφόσον δεν περπατήσει το σχέδιο της παράτασης για διάστημα τριών ή τεσσάρων μηνών η κυβέρνηση έχει έτοιμο πλαίσιο λίγων μηνών που θα δίνει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες με ενήμερα προ πανδημίας δάνεια για πρώτη κατοικία να εξασφαλίσουν επιδότηση δόσης από το Δημόσιο. Στο καθεστώς αυτό θα μπορούν να ενταχθούν οι δανειολήπτες τα εισοδήματα των οποίων πλήττονται από την πανδημία, ενώ εκτός προστασίας κάθε μορφής για την πρώτη κατοικία θα μείνουν από την 1η Μαΐου δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, αλλά και όσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι ή αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω του κορονοϊού.

Πάντως με δεδομένο ότι οι πλειστηριασμοί έχουν ανασταλεί εξαιτίας της πανδημίας θα μπορούσε να πει κανείς ότι με την εκπνοή του ισχύοντος πλαισίου στις 30 Απριλίου δεν αλλάζει ουσιαστικά κάτι δεδομένου ότι δεν θα μπορούν να γίνονται αιτήσεις μέσω της ειδικής πλατφόρμας για ρύθμιση και καταβολή κρατικής επιδότησης. Οι Θεσμοί επιμένουν ότι πρέπει να παραταθεί η προστασία μόνο για όσους πλήττονται

Μάλιστα, οι θεσμοί έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση ειδική μελέτη για το ποιοι πραγματικά πλήττονται, κάτι που με βάση την ανάλογη εμπειρία για τον Εξωδικαστικό και το ισχύον πλαίσιο για την α’ κατοικία, μπορεί να πάρει 3-4 μήνες.

Πάντως, αγκάθια υπάρχουν και στην άλλη βασική πρόβλεψη του ελληνικού σχεδίου, δηλαδή στη σύσταση Κρατικής οντότητας π.χ. ενός Οργανισμού, που θα αγοράζει τα σπίτια μετά την πτώχευση ευάλωτων νοικοκυριών και στη συνέχεια θα τους τα νοικιάζει, ενδεχομένως και με επιδότηση. Σύμφωνα με την άποψη της Κομισιόν για να λειτουργήσει αυτό το σχήμα, θα πρέπει να δεσμευθούν κονδύλια από τον Προϋπολογισμό ως εγγύηση.