Σουδάν: Bήμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα η απαγόρευση παιδικών γάμων, κλειτοριδεκτομών

Σουδάν: Bήμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα η απαγόρευση παιδικών γάμων, κλειτοριδεκτομών

 Ένα σημαντικό βήμα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πραγματοποίησαν οι αρχές του Σουδάν με την απαγόρευση των παιδικών γάμων και του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, οι αστυνομικές αρχές έλαβαν εντολή να ενημερώσουν τις τοπικές κοινότητες ότι ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων καθίσταται πλέον δια νόμου απαγορευμένος. Ο εν λόγω νόμος που εγκρίθηκε πριν από μερικούς μήνες, προβλέπει ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια για τους παραβάτες.

«Οι αστυνομικοί έχουν τεράστια ευθύνη για να παρέμβουν και να περιορίσουν αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας, Εζελντίν Ελ Σεΐχ, ενώ συμπλήρωσε πως οι θρησκευτικοί ηγέτες θα παίξουν βασικό ρόλο στον τερματισμό αυτής της πρακτικής.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε το τέλος των παιδικών γάμων και η υιοθέτηση όλων των άρθρων του αφρικανικού χάρτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το υπουργικό συμβούλιο, πρόοδοι που έχουν σημειωθεί μετά την πτώση της δικτατορίας του Ομάρ αλ Μπασίρ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 87% των γυναικών στο Σουδάν έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Συνήθως αυτό γίνεται στα κορίτσια από την ηλικία των 5 ετών έως τα 14 τους.

Η αφαίρεση των γεννητικών οργάνων ισχύει σε τουλάχιστον 27 χώρες της Αφρικής (μεταξύ άλλων σε Κένυα, Αιθιοπία, Μπουρκίνα Φάσο, Νιγηρία, Σενεγάλη) ενώ η επικίνδυνη και αναχρονιστική αυτή παράδοση ακολουθείται και από χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) χαιρέτισε την κίνηση ορόσημο της μεταβατικής κυβέρνησης του Σουδάν να ποινικοποιήσει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων οργάνων. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης τριών ετών. 

«Αυτή η πρακτική δεν αποτελεί μόνο παραβίαση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των κοριτσιών. Είναι επιζήμια και έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχολογική υγεία των κοριτσιών», δήλωσε η Αμπντουλάχ Φαντίλ, εκπρόσωπος της UNICEF στο Σουδάν.