«Σωτήρης Τσιόδρας, ένας γιατρός για όλους τους Έλληνες»
FAZ

«Σωτήρης Τσιόδρας, ένας γιατρός για όλους τους Έλληνες»

Ως «έναν γιατρό για όλους τους Έλληνες» χαρακτηρίζει η κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung τον Σωτήρη Τσιόδρα, σε άρθρο της για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από την ελληνική κυβέρνηση και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας. 

H εφημερίδα σημειώνει πως μπορεί «το ελληνικό κράτος να θεωρείται αναποτελεσματικό και δυσκίνητο», ωστόσο όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού «η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν δικαιώνει αυτήν τη φήμη».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στον πολύ περιορισμένο αριθμό ΜΕΘπου υπήρχαν στην Ελλάδα αλλά και στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τον Σωτήρη Τσιόδρα ως επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας διαχείρισης της κρίσης, ο οποίος «σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι ο πιο δημοφιλής Έλληνας».

«Ο κ. Μητσοτάκης με 66% βρίσκεται σε πολύ καλή θέση αλλά δεν φτάνει τον Τσιόδρα» συνεχίζει το άρθρο, τονίζοντας πως σχεδόν το 95% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά στην ερώτηση αξιολόγησης του έργου του ανθρώπου, «ο οποίος κάθε απόγευμα στις 6 μιλάει για την καμπύλη των κρουσμάτων συγκεντρώνοντας ρεκόρ τηλεθέασης».

Η FAZ αναφέρεται στα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν στην Ελλάδα πάρα πολύ γρήγορα και σημειώνει: «Υπάρχουν έρευνες στις οποίες η πολιτική της Ελλάδας εξαίρεται ως παραδειγματική. Παρά την επιφυλακτικότητα για τη σύγκριση των στατιστικών στοιχείων μεταξύ των διαφόρων χωρών ένα πράγμα είναι προφανές: ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων είναι χαμηλός. Μέχρι την Παρασκευή σύμφωνα με το πανεπιστήμιο John Hopkins ήταν καταγεγραμμένα 2.463 κρούσματα και 127 θάνατοι».

«Ο χαμηλός αριθμός των κρουσμάτων ίσως να οφείλεται και στα σχετικά λίγα τεστ», αναφέρει το άρθρο, ωστόσο όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο συγκριτικά με άλλες χώρες παρόμοιου πληθυσμού. «Στη Σουηδία υπάρχουν ήδη 2.000 θάνατοι, στο Βέλγιο 6.500 και ακόμα και στην Αυστρία είναι περισσότεροι. Η κυβέρνηση στην Αθήνα πήρε πολύ νωρίς σοβαρά την κατάσταση λόγω και της παραδοχής της αδυναμίας του συστήματος υγείας», τονίζεται.