Σλοβενία-Covid-19: Οι αρχές επιβάλλουν νέα «καραντίνα»

Σλοβενία-Covid-19: Οι αρχές επιβάλλουν νέα «καραντίνα»

Η Σλοβενία, η οποία χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid-19 τον Φεβρουάριο, αποφάσισε σήμερα νέα μερική καραντίνα και αυστηροποίηση των μέτρων στα σύνορα απέναντι στην "ανησυχητική κατάσταση" των γειτονικών της χωρών.

Εκτός των καταστημάτων με τα είδη πρώτης ανάγκης, όλα τα άλλα θα παραμείνουν κλειστά όπως και οι πολιτιστικές λέσχες και τα θρησκευτικά ιδρύματα από την 1η έως τις 12 Απριλίου, οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται και οι μετακινήσεις περιορίζονται στην περιοχή διαμονής των πολιτών.

Οι εταιρίες καλούνται να εφαρμόσουν την τηλεργασία όποτε είναι δυνατόν. Οι μαθητές θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως.

"Δίνουμε μάχη με τον χρόνο", δήλωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα σε συνέντευξη Τύπου. "Ελπίζουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα της καραντίνας μετά τις 12 Απριλίου".

Από τη Δευτέρα, οι κάτοικοι δεν θα μπορούν πλέον να εγκαταλείψουν τη χώρα, με εξαίρεση εκείνους που θα μπορούν να παρουσιάσουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανοσίας στη νόσο Covid-19 μετά τη μόλυνση.

"Θα επιτύχουμε ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού για να περιορίσουμε την επιδημία μόλις τον Ιούνιο", δήλωσε ο Γιάνσα. "Μέχρι τότε, πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσουμε τη διάδοση του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους".

Μέχρι σήμερα, σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται πως η μικρή χώρα έχει καταγράψει πάνω από 4.000 θανάτους από την εμφάνιση της πανδημίας, αριθμός που την καθιστά μία από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τον πληθυσμό της, με 193 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Ο αριθμός των λοιμώξεων έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, από 750 ημερήσια κρούσματα που ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο του Φεβρουαρίου, ανέρχεται σε 950 σήμερα, ενώ η κατάσταση στις χώρες γύρω από τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη έχει επιδεινωθεί σημαντικά.