Σκωτία: Έκπληξη προκαλεί η αναγγελία για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Σκωτία: Έκπληξη προκαλεί η αναγγελία για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, την πρόθεση της κυβέρνησής της να καταθέσει νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τους όρους ενός πιθανού δεύτερου δημοψηφίσματος. Στο νομοσχέδιο αυτό, θα αναφέρονται οι όροι, ο χρόνος διεξαγωγής και το ερώτημα του δημοψηφίσματος αυτού.

Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί πριν από τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου για την ανάδειξη της νέας τοπικής κυβέρνησης. Τα σχέδια της Σκωτίας για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν για πρώτη φορά μία σταθερή πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας, είχαν παγώσει τον Μάρτιο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Προκειμένου να διενεργηθεί το δημοψήφισμα, θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της και η κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου, πιθανότητα που ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει αποκλείσει.

Αν και η Νίκολα Στέρτζον δήλωσε χθες ότι οι συνθήκες δικαιολογούν την αναβίωση των σχεδίων για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, η Βρετανίδα υπουργός Εργασίας δεν μπόρεσε να κρύψει την έκπληξή της μιλώντας σήμερα στο BBC.

«Έχω ξαφνιαστεί. Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε ότι η Σκωτία παρουσιάζει έλλειμα ρεκόρ. Πραγματικά προσπαθώ να καταλάβω για ποιον λόγο αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να σκέφτεται κανείς ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας» δήλωσε η Τερέζ Κόφεϊ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις οικονομικές δυσκολίες που θα έχει να αντιμετωπίσει ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την πανδημία του κορονοϊού, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.