Σήμερα οι υπογραφές μεταξύ της Κομισιόν και των εταιρειών Pfizer/ BioNTech για 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου

Σήμερα οι υπογραφές μεταξύ της Κομισιόν και των εταιρειών Pfizer/ BioNTech για 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου

Η καλύτερη ευκαιρία για να νικηθεί ο κορονοϊός είναι «ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενημερώνοντας ότι την Τετάρτη εγκρίνεται «συμβόλαιο για έως και 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech και Pfizer».

«Είναι το πιο υποσχόμενο εμβόλιο μέχρι στιγμής. Μόλις γίνει αυτό το εμβόλιο διαθέσιμο, το σχέδιό μας είναι να το αναπτύξουμε γρήγορα, παντού στην Ευρώπη» σημείωσε σε δήλωσή της η κ. Φον Ντερ Λάιεν και προσθέτοντας ότι «αυτή θα είναι η τέταρτη σύμβαση με μια φαρμακευτική εταιρεία για την αγορά εμβολίων».

Τέλος η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι «έχουμε ήδη ξεκινήσει να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για την προετοιμασία εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού».

Νωρίτερα, η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου είχε ενημερώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για την υπογραφή συμβολαίου με την γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech για την προμήθεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού που παρασκευάζεται σε συνεργασία με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρία Pfizer.

Σύμφωνα με την ίδια η διαπραγμάτευση για τους όρους του συμβολαίου έχει ολοκληρωθεί και το αποτέλεσμα θα τεθεί αύριο προς διαβούλευση στο Σώμα των Επιτρόπων, όπου αναμένεται να λάβει και την επίσημη έγκριση.

«Η συμφωνία θα εγκριθεί πιστεύω την Τετάρτη από το Σώμα των Επιτρόπων», θα ακολουθήσουν διαδικασίες «για τρεις ή τέσσερις ημέρες» για να εξασφαλίσουμε το πράσινο φως των κρατών μελών και «στην συνέχεια θα υπογράψουμε», εξήγησε η ευρωπαία επίτροπος.

Η Επιτροπή «θα πρέπει να αποφασίσει την Τετάρτη εάν αποδέχεται ή όχι την συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι και αυτή στην συνέχεια θα σταλεί στα κράτη μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν τι ποσότητες θέλουν να αγοράσουν με βάση το συμβόλαιο» που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Μόνο με το τέλος αυτής της διαδικασίας θα έχουν όλα ολοκληρωθεί. Η αυριανή απόφαση είναι σημαντική για τον καθορισμό των συνθηκών υπό τις οποίες τα κράτη θα μπορούν να αγοράσουν το εμβόλιο», επέμεινε ο εκπρόσωπος, ενώ σημείωσε πως υπάρχει σχέδιο κατανομής των διαθέσιμων δόσεων με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας.

Πληροφορίες της εφημερίδας Bild ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές είχαν ολοκληρώσει τις συνομιλίες και είχαν καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία από τις 9 Σεπτεμβρίου, αλλά εκκρεμούσε η υπογραφή του συμβολαίου.

«Είναι όλα εκεί και τίποτα δεν μπορεί πλέον να το εμποδίσει», ανέφερε στην γερμανική εφημερίδα πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαβεβαιώνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ήδη ενήμερη για την διαδικασία «ώστε να μην χρειάζεται να εκφραστούν διαφορετικές ανησυχίες».

Η παραγγελία, όπως ήταν ήδη γνωστό από την προκαταρκτική συμφωνία, αφορά 200 εκατομμύρια εμβόλια και οψιόν για επιπλέον 100 εκατομμύρια και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γερμανού ευρωβουλευτή, ειδικού για θέματα υγείας, Πέτερ Λίζε, μέχρι την άνοιξη και το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 150 εκατομμύρια Ευρωπαίοι.

Ο Λίζε διευκρίνισε ακόμη ότι δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα παραγωγής του συγκεκριμένου εμβολίου στις γερμανικές εγκαταστάσεις της BioNTech αποκλειστικά για τις αγορές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. «Ο κατασκευαστής γνωρίζει την ευθύνη του», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πολιτικός.

Τις πληροφορίες της BILD επιβεβαιώνει και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU): «Μπορώ να σημάνω λήξη συναγερμού. Οι συμφωνίες θα υπογραφούν τις επόμενες ώρες και στην συνέχεια θα επικυρωθούν και νομικά με τις αυριανές αποφάσεις της Επιτροπής», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία εντός των επόμενων ημερών είχε εκφράσει προηγουμένως ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι το Βερολίνο θα εξασφαλίσει έως και 100 εκατομμύρια δόσεις. 

Διαβάστε ακόμα:

Τα επόμενα βήματα για το εμβόλιο της Pfizer - Ποιοι θα το κάνουν πρώτοι, πως θα διανεμηθεί

BioNTech: Κάτω από τις συνήθεις η τιμή του εμβολίου για τον κορονοϊό

Ηλ. Μόσιαλος: Τι ξέρουμε και τι δεν ξέρουμε για το εμβόλιο της Pfizer