Σήμερα οι ανακοινώσεις - Τι θα ισχύσει για μετάβαση σε άλλους νομούς και νησιά
Μετακινήσεις

Σήμερα οι ανακοινώσεις - Τι θα ισχύσει για μετάβαση σε άλλους νομούς και νησιά

Τα πρωτόκολλα για όλες τις μετακινήσεις θα ανακοινωθούν σήμερα, καθώς σταδιακά ξεδιπλώνονται τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω άρση των περιορισμών. Η σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού και η κατάργηση των απαγορεύσεων στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις που θα λάβουν χώρα στις 15 Μαΐου σηματοδοτούν ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία για επιστροφή στην κανονικότητα. 

Σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες το άνοιγμα των χερσαίων διαπεριφερειακών μετακινήσεων θα συνοδευτεί από ισχυρή σύσταση, αλλά όχι υποχρέωση για διενέργεια ένα self test, τα οποία πιθανότατα θα αγοράζουν οι πολίτες από τα φαρμακεία με κόστος από τέσσερα έως έξι περίπου ευρώ. Αυτό αφορά τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο.

Σε ό,τι αφορά τη μετάβαση στα νησιά, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test και αυτό που μένει να ανακοινωθεί σήμερα είναι αν θα είναι μοριακό ή rapid test.

Αναφορικά με την κατάργηση την αποστολή μηνύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι είμαστε κοντά το τέλος του SMS, ωστόσο - όπως επισήμανε- θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί με τις πολλές κοινωνικές συναναστροφές.

Ο ΣΤ. Πέτσας σημείωσε πως μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν λυθεί τα προβλήματα με τα self test, τα οποία χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό εργαλείο για το άνοιγμα, ενώ για τα προνόμια στους εμβολιασμένους οανέφερε πως «όταν έχουμε περιορισμένο αριθμό εμβολίων δεν μπορούμε να συζητάμε για προνόμια σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί, γιατί δεν ήταν διαθέσιμα για όλους. Όσο πλησιάζουμε σε ένα ποσοστό που τα εμβόλια θα είναι περισσότερα από τους ανθρώπους που θα επιθυμούν να το κάνουν, ναι τότε θα πρέπει να υπάρχουν κάποια κίνητρα». 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι όσοι έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό και έχουν κάνει τη μία μόνο δόση του εμβολίου.

Καθολικός εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων σε 19 νησιά έως τα τέλη Ιουνίου

Στο μεταξύ την Τρίτη, 11 Μαΐου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» που προβλέπει τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έως τα τέλη Ιουνίου. 

Στο πλαίσιο αυτό συγκροτούνται νέα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του ΕΣΥ και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού, ώστε να χτιστεί και το πρώτο μαζικό τείχος ανοσίας.