Σημαντική αύξηση των θανάτων από κάθε αιτία στο πρώτο κύμα της πανδημίας

Σημαντική αύξηση των θανάτων από κάθε αιτία στο πρώτο κύμα της πανδημίας

Η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά των λεγόμενων «επιπλέον θανάτων» από κάθε αιτία, του Covid-19 συμπεριλαμβανομένου, μεταξύ 21 αναπτυγμένων χωρών κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με διεθνή έρευνα.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου έως το τέλος Μαΐου, στις 21 χώρες που μελετήθηκαν πέθαναν περίπου 206.000 άνθρωποι παραπάνω από τον αριθμό που θα αναμενόταν αν δεν είχε ενσκήψει η πανδημία – μία αύξηση των θανάτων που ισοδυναμεί με 18%, δήλωσαν οι επιστήμονες που διενήργησαν την έρευνα.

Στην Αγγλία και την Ουαλία καταγράφεται το 28% όλων των επιπλέον θανάτων, στην Ιταλία το 24% και στην Ισπανία το 22%.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19, η έρευνα αυτή όμως, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου και δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιατρική επιθεώρηση Nature, ανέλυσε και την αύξηση των θανάτων από άλλες αιτίες, λόγω της αναταραχής στις υπηρεσίες υγείας ή εξαιτίας οικονομικών ή κοινωνικών παραγόντων.

Η ανάλυση των επιπλέον θανάτων από κάθε αιτία – για την οποία χρησιμοποίησαν εβδομαδιαία στοιχεία από 21 χώρες – δίνει μία πιο συνολική εικόνα των επιπτώσεων της πανδημίας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

«Η πανδημία έχει επηρεάσει τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων με πάρα πολλούς τρόπους», ανέφερε ο Βασίλης Κόντης, ένας εκ των ερευνητών. «Για παράδειγμα, κάποιοι άνθρωποι ίσως να χρειάστηκε να καθυστερήσουν μία επέμβαση ή θεραπεία ή μπορεί να έχασαν τη βοήθεια που είχαν για τις καθημερινές ιατρικές ανάγκες τους».

«Λαμβάνοντας αυτούς τους παράγοντες υπόψη, η θεώρηση των θανάτων με αιτία μόνο τον Covid-19 περιορίζει την εικόνα. Η θεώρηση του συνόλου των θανάτων από κάθε αιτία μας επιτρέπει να καταλάβουμε καλύτερα πόσο αποτελεσματικά διαχειρίστηκαν οι χώρες την πανδημία».

Οι 21 χώρες που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν οι ακόλουθες: Αυστραλία, Αυστρία, Αγγλία και Ουαλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Τσεχία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σκοτία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία.

Ο συνδυαστικός απολογισμός των 206.000 θανάτων είναι παρόμοιος με τον συνολικό ετήσιο αριθμό θανάτων σε αυτές τις χώρες από καρκίνο του πνεύμονα, αναφέρουν οι ερευνητές, και πάνω από δύο φορές υψηλότερος από τον ετήσιο συνδυαστικό αριθμό θανάτων από διαβήτη και καρκίνου του μαστού.