Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη χώρα - Πλημμύρες και κατολισθήσεις σε πολλές περιοχές

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη χώρα - Πλημμύρες και κατολισθήσεις σε πολλές περιοχές
Πηγή: trikalavoice.gr

Έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν από το βράδυ της Δευτέρας τη βόρεια Ελλάδα, με δρόμους να έχουν πλημμυρίσει ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο. Σφοδροί άνεμοι ξήλωσαν στέγες σπιτιών στην Ήπειρο. Σε μεγάλη λίμνη μετατράπηκε όμως και το ανατολικό κομμάτι του νομού Ροδόπης.

Συγκεκριμένα, σφοδρή βροχόπτωση έπληξε τον Έβρο όπου χωράφια και δρόμοι πλημμύρισαν από τον όγκο του νερού που έπεσε με αποτέλεσμα να κλείσει η κυκλοφορία στο δρόμο Φερών-Αλεξανδρούπολης στο ύψος του αεροδρομίου και στα δύο ρεύματα. Μάλιστα υπήρξαν περιπτώσεις όπου αρκετοί μαθητές, λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε μεταφέρθηκαν στα σπίτια τους με φορτωτικά μηχανήματα. 

Την ίδια ώρα η Καρδίτσα έρχεται αντιμέτωπη και πάλι με τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα, ενώ σοβαρές καταστροφές καταγράφονται και στα Τρίκαλα.

Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο του Έβρου – Πλημμύρισαν τα Λουτρά

Διακόπηκε η κυκλοφορία οχημάτων στον οικισμό του Προβατώνα λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που έχουν πλήξει τον Έβρο το τελευταίο 24ωρο. Επιπλέον, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στο «Κτήμα Βασίλη» και στη γέφυρα στην επαρχιακή οδό Αλεξανδρούπολη- Άβαντα.

Πηγή: fonirodopis.gr

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης των τελευταίων ωρών, προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Αλεξανδρούπολη-Άνθεια, Αλεξανδρούπολη-Άβαντα- Αισύμη, Φερών-Πυλαίας και Άρδανίου-Ιτέας. Στον Απαλό και τα Λουτρά πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις. Μάλιστα στα Λουτρά πληροφορίες αναφέρουν ότι κατέρρευσε τμήμα της παλιάς γέφυρας του οικισμού.

Σέρρες

Σφοδρή βροχόπτωση πλήττει για δεύτερο 24ωρο και τις Σέρρες προκαλώντας προβλήματα κυρίως στους δήμους Εμμανουήλ Παππά και Βισαλτίας. Δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, ενώ τα σχολεία σήμερα είναι κλειστά λόγω της κακοκαιρίας. Πλημμυρισμένες είναι επίσης μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, θερμοκήπια και γεωργικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των δήμων καλούν τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν τεθεί από χθες ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά, τμήματα του Δήμου Βισαλτίας, αλλά και περιοχές του Δήμου Νέας Ζίχνης.

Ήπειρος

Προβλήματα παρατηρήθηκαν και στο επαρχιακό δίκτυο των Ιωαννίνων και της Άρτας λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφηκαν στον παράδρομο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος του Κατσικά, αλλά και σε καλλιεργήσιμα χωράφια στην περιοχή. Τέλος, πλημμύρισε το κέντρο των Πραμάντων στα Τζουμέρκα, ενώ ανεμοστρόβιλος έπληξε τα Θεοδώριανα στην ορεινή Άρτα, προκαλώντας ζημιές σε αρκετά σπίτια.

Προβλήματα στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα

Παλαιές και νέες καταπτώσεις, ενεργοποίησαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, εντός και εκτός οικισμών. Σοβαρότερη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Παναγιώτη Νάνο, είναι αυτή έναντι της Αγίας Μαρίνας όπου κατολισθαίνει η πλαγιά του βουνού. Αποτέλεσμα είναι να έχουν παρατηρηθεί ρωγμές στον επαρχιακό δρόμο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων η οποία διεξάγεται κανονικά.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι καθιζήσεις στον οικισμό Αγία Μαρίνα Καρδίτσας. Κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών εξέτασε την πληγείσα περιοχή και προέβη σε αξιολόγηση των κτισμάτων. Οκτώ οικίες, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, κρίθηκαν ακατάλληλες ενώ δύο υπέστησαν κατάρρευση.

Επίσης το κλιμάκιο επισκέφθηκε τον οικισμό Ράφηνα Καρδίτσας, την κοινότητα Πεζούλας και το Λαμπερό για να εκτιμήσουν τις νέες ζημιές. Στον οικισμό Αγία Μαρίνα έγινε ελεγχόμενη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, για λόγους ασφάλειας του δικτύου.

Με το πέρας της αυτοψίας έγινε ενημέρωση των κατοίκων από τον δήμαρχο για τις επόμενες κινήσεις του Δήμου, καθώς και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την αποζημίωση και αποκατάσταση των πληγέντων.

Σε ό,τι αφορά τις νέες καταπτώσεις επίκεντρο αυτή τη φορά είναι οι κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Νευρόπολης, όπου σημειώθηκαν καταπτώσεις σε δρόμους εντός οικισμών και αγροτικούς δρόμους και ρέματα. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στους οικισμούς Πεζούλας, Φυλακτή και Νεοχώρι.

Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα απέστειλε επιστολές στη ΔΕΗ για ενέργειες αποκατάστασης του δικτύου με εναλλακτικό τρόπο, ενώ αναμένει επίσημα το πόρισμα του ΑΕΜΓΕ για περαιτέρω ενέργειες. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος με επιστολή του, μεταξύ των άλλων, ζήτησε από το υπουργείο Ενέργειας την άμεση χρηματοδότηση γεωλογικής μελέτης συνολικά για τις κοινότητες του Δήμου, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση.

Στο 1 μέτρο η στάθμη στου Ληθαίου στα Τρίκαλα

Ως οριακή χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Διάβα Καλαμπάκας μετά τη συνεχόμενη έντονη βροχόπτωση των τελευταίων 36 ωρών.

Πηγή: trikalavoice.gr

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr ο Πηνειός ποταμός κατεβαίνει ορμητικός φέροντας μεγάλες ποσότητες νερού και φερτών υλικών από τα ορεινά της περιοχής μας. Έχει απλωθεί σε όλο το μήκος της κοίτης του στη γέφυρα της Διάβας, στο σημείο που είχε καταρρεύσει πριν από 5 χρόνια τέτοια εποχή η παλιά γέφυρα. 

Πηγή: trikalavoice.gr

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες και για την πόλη των Τρικάλων. Η στάθμη του Ληθαίου ποταμού ανέβηκε κατά 1 μέτρο μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, φτάνοντας το 1.60 μ.. Στο Φλαμούλι υπερχείλισε κόβοντας τον δρόμο, ενώ και σε πολλά σημεία ακόμη η κατάσταση είναι οριακή.